Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere suzbijanja
  • 06.06.2022. 11:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Uništite ambroziju na vrijeme - opasan korov umanjuje prinose

Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim okolišnim uvjetima, vrlo brzo se širi

Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK
  • 109
  • 28
  • 0

U skladu s odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste – Ambrosia artemisiifolia L., Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona podsjetilo je javnost na obavezu uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja.

"Vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada), šuma i lovišta, građevinskog zemljišta, subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima, subjekti koji upravljaju i održavaju parkovima, grobljima i drugim zelenim javnim površinama, kao i subjekti koji održavaju površine uz javne puteve i ceste dužni su provoditi mjere uklanjanja ambrozije", stoji u saopćenju.

Ambrozija je vrlo opasan korov koji je prisutan i na području ovog kantona. Ova jednogodišnja zeljasta biljka naraste od metar do 1,5 metar visine. U poljoprivrednim usjevima korijen crpi hraniva i vodu za svoju veliku biljnu masu i tako osiromašuje tlo i umanjuje prinose. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim okolišnim uvjetima, vrlo se brzo širi na poljoprivrednim i nepoljoprivrednim zemljištima, a najčešće raste na neobrađenim površinama.

Cvatnja ambrozije započinje krajem jula. Agresivna je alergena biljka koja proizvodi velike količine peluda i kod ljudi izaziva alergijsku reakciju. Svaka biljka godišnje proizvede oko stotinu miliona zrnaca peludi. Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena.

Kako se poljoprivrednici mogu zaštititi od alergije na pelud?

"Stoga, apeliramo na sve poljoprivredne proizvođače, kao i ostale građane da uništavaju ambroziju u ranijoj fazi rasta, odnosno dok je korov mali i tek niče. Sve mjere zaštite su efikasnije dok je korov mali, nikako ne treba dozvoliti da se rascvjeta i stvori sjeme te tako nastavi širenje i u sljedećoj godini", navode.

Podsjetimo, početkom prošlog mjeseca su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo pozvali vlasnike parcela da na svojim imanjima, u vrtovima i voćnjacima, kao i površinama kojima upravljaju, počnu s aktivnostima uništavanja ove izuzetno alergene korovske biljke. Tom prilikom su naveli i da će inspekcije vršiti nadzor te poduzimati mjere shodno zakonskim propisima prema onima koji ne ispune obaveze uništavanja ambrozije.


Tagovi

Ambrozija Uništavanje korova Suzbijanje ambrozije Korov Posavina Ambrosia artemisiifolia L.


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.