Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje pečuraka
  • 16.07.2018. 16:00

Ubrao puharku tešku 3,5 kilograma!

Dragan Miladinović iz Jagodine ubrao tri velike puharke, koje su jedne od najlekovitijih gljiva na našim prostorima.

Foto: Foto community/Nohfelder
  • 529
  • 20
  • 0

Da toplo i kišno vreme, sa visokim postotkom vlage, pogoduje pečurkama, potvrdio je Dragan Miladinović iz Jagodine. On je ubrao tri velike puharke (Lengermania gigante), koje su jedne od najlekovitijih gljiva na našim prostorima. Jedna od njih bila je teška 3,5 kilograma!

"Pečurke sam pronašao na šumovitom proplanku u Bresju, nedaleko stare Fabrike kablova. Poznajem gljive, ali berem samo one u koje sam siguran", rekao je Miladinović, a agencijsku vest prenose Novosti.

Budite oprezni sa branjem pečuraka!

Upravo je ovo preporuka stručnjaka, koji tvrde da nije retkost da se pogreši, a to može da dovede do smrtnog ishoda. Lekari, toksikolozi i infektolozi savetuju veliki oprez. 

Prvi simptomi trovanja su: mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, a javljaju se šest do 24 sata posle konzumiranja.

Među najotrovnije gljive ubrajaja se zelena pupavka (Amanita phalloides), koja kod dece izaziva smrtnost u gotovo 100% slučajeva, a kod starijih u 50%. Smrtonosna količina je oko 20 grama sirove gljive, a toksičnost se ne smanjuje termičkom obradom, niti dužim držanjem u zamrzivaču.

O ovoj temi i otkupu pečuraka, saznajte u tekstu: Branje pečuraka: Svako eksperimentisanje može da bude kobno


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Pečurke Puharka Zelena pupavka Dragan Miladinović Jagodina Simptomi trovanja pečurkama


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!