Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan sremuša
  • 10.03.2023. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Neštin

U susret Danu sremuša u Neštinu - najbolje jesti sveže listove

Tradicionalna manifestacija "Dan sremuša" nedavno je promovisana i najavljena na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Foto: Sanja Dovečer
  • 355
  • 43
  • 0

Tradicionalna manifestacija "Dan sremuša" ove godine biće održana 1. aprila u organizaciji Udruženje građana "Stav", a uz pomoć lokalne samouprave, Turističke organizacije opštine Bačka Palanka i Lokalne akcione grupe "Fruška Gora - Dunav".

Koncept povratka prirodi, zdravoj israni i životu

Na sremskoj strani bačkopalanačke opštine u Neštinu i Viziću prvog dana aprila svi zainteresovani imaće priliku da beru i odmah u prirodi jedu sremuš, uvere se u njegova lekovita svojstva, da šetaju, voze bicikle upoznaju prirodne lepote i kulturne znamenitosti ovih sela, a sve kroz promociju zdravog načina života.

"Deveti put za redom organizujemo ovu manifestaciju sa ciljem da promovišemo naše područje, prirodne lepote i naravno zdrav način života i ishrane", rekao nam je Zoran Jovičin ispred Udruženja "Stav". On napominje da će ove godine nakon okupljanja u dvorištu kuće za odmor Skelica u Neštinu i tradicionalnog i mnogima omiljenog sremskog doručka - 'leba masti i paprike ili hleba i džema, krenuti u obilazak crkava i manastira i naravno šumskog područja koje je bogato sremušem.

Puna šuma (foto: Z. Jovičin)

"Šuma je puna sremuša, i svi dobro znaju da beremo samo listove (ne lukovice) koje odmah jedemo. U momentu berbe ima najviše vitamina i minerala koji se posle nekoliko časova lagano gube. Mi promovišemo taj koncept povratka prirodi, zdravoj israni i životu", rekao nam je Jovičin dodajući da će domaćice ove manifestacije pripremiti različita jela od ove biljke za degustaciju, a nakon toga Pavle Šojić sa Kosmaja održaće predavanje o upotrebi žira u ljudskoj ishrani.

Zdraviji od belog luka

Allium ursinum je divlji luk koji podseća na beli luk, to je samonikla jestiva šumska biljka koja važi za pravi dar prirode zbog višenamenske upotrebe, koristi se kao hrana, lek i začin. U narodu je poznat kao šumski, divlji beli ili zimski luk, a često kao i medveđi baš zbog verovanja da medvedi nakon buđenja iz dugog zimskog sna prvo jedu ovu biljku koja im omogućuje da brzo povrate snagu.

Važi za izuzetno lekovitu biljku, mnogi tvrde da je zdraviji i od belog luka, bogat je vitaminima - ima 14 puta više vitamina C od limuna, a sadrži i vitamin A,B1,B2, i brojne minerale. Odličan je čistač creva, jetre, žučne kese, čisti sluz iz pluća, snižava visok krvni pritisak, jača kardiovaskularni sistem, deluje antibakterijski i pomaže zarastanju rana.

Termičkom oradom gubi lekovita svojstva

Bere se tokom proleća, od marta do maja, pre nego što procveta, a važno je naglasiti da za pripremu treba koristiti mlade, sveže listove, obzirom da stariji listovi mogu biti ljuti i gorki.

Zdrav i rasprostranjen, a pogodan i za preradu - sremuš

Najboje je jesti sveže listove obzirom da termičkom oradom gubi svoja lekovita svojstva. Od njega se mogu napraviti različite salate, variva, pite, proje, dodaje se kuvanoj testenini, supama i čorbama. Veoma je omiljen pesto sos koji se lako priprema-dve veze sremuša koje se dobro operu treba iseckati i staviti u blender dodati 2 dl maslinovog ulje i soli po ukusu, miksati dok masa ne dobije strukturu namaza.

Ovu biljku je lako pronaći u šumi, ali treba napomenuti da se berba ove zdrave i ukusne biljke preporučuje samo iskusnim poznavaocima lekovitog bilja. Treba biti obazriv obzirom da postoje i veoma slične biljke kao što su đurđevak i mrazovac koje su otrovne. Oni koji nisu sigurni da li se radi o sremušu treba samo da prstima protrljaju listove i tako provere da li ima miris belog luka.


Tagovi

Dan sremuša Zoran Jovičin Manifestacija Divlji beli luk Medveđi luk Berba sremuša Lekovita svojstva


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.