Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor
  • 11.06.2020. 10:00

U Srbiji tek svaki peti traktor - nov?

Poslednji podaci Popisa poljoprivredne mehanizacije pokazuju da u našoj zemlji ima oko 500.000 traktora. Taj broj sada je prilično smanjen, pa se procenjuje da ih nema više od 420.000, a više od 65 odsto je ušlo u čak četvrtu deceniju.

Foto: Julijana El Omari
  • 260
  • 11
  • 0

U Srbiji je za poslednje četiri godine kupljeno nešto više od 21.000 traktora. Međutim, traktori u našoj zemlji, ali i druge poljoprivredne mašine, u proseku su stari više od 30 godina. Zbog starosti mehanizacije, država je prošle godine menjala i Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, čime je omogućeno da stare tablice i dalje važe, uz potvrdu o tehničkom pregledu, pišu Večernje novosti.

Ispravna poljoprivredna mehanizacija glavu čuva

Prema prošlogodišnjim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u poslednje tri godine u proseku 40-oro ljudi pogine zbog učešća u saobraćajnim nezgodama sa poljoprivrednim mašinama, a oko 400 bude povređeno.

Više od 65 odsto traktora staro više od 40 godina

Poslednji podaci Popisa poljoprivredne mehanizacije pokazuju da u našoj zemlji ima oko 500.000 traktora. Taj broj sada je prilično smanjen, pa se procenjuje da ih nema više od 420.000, a više od 65 odsto je ušlo u čak četvrtu deceniju, istražuje ovaj medij.

Obnovljeno tek nekih pet odsto, a najveći broj ovih mašina uzet je zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede, ali i iz evropskih fondova za pristupnu pomoć - IPARD.

Konkurs za nov traktor do kraja meseca

Uprava za agrarna plaćanja početkom godine raspisala je konkurs za nabavku novog traktora, čiji je rok usled širenja pandemije virusa korona produžen na 30. jun.

Šta je sa isplatom subvencija, a šta se menja u planu IPARD poziva?

"Neće se menjati uslovi za ostvarivanje prava na podsticaj, ali će se, usled otežanih uslova za realizaciju investicije - nabavku traktora i kompetiranje dokumentacije, produžiti rok za podnošenje zahteva do 30. juna", rekli su ranije iz Ministarstva poljoprivrede za Agroklub.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjena za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednosti, odnosno povraćaj je 65 odsto za lica koja žive u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Produžen rok konkursa za nabavku novog traktora

Subvencije je moguće ostvariti na osnovu prihvatljivih investicija za nabavku novog traktora snage motora do 60kW (80, 46 KS), sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući i pripadajuću traktorsku kabinu, a koji se prvi put koristi za izvođenje poljoprivrednih radova bilo da je reč o biljnoj ili stočarskoj proizvodnji. Toj grupi pripadaju traktori marke IMT, TAFE, Foton, Solis, Belarus, Mahindra iYto.


Tagovi

Stari traktori Zastarela mehanizacija Nabavka traktora Konkurs Nov traktor Subvencije Istraživanja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D