Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti i blokade
  • 09.01.2021. 16:10

U najavi novi protesti, ako nadležni ne odreaguju na zahtjeve poljoprivrednika?

Ako se uskoro, tačnije do 20. januara ne riješi nešto konkretnije po tom pitanju, našu zemlju očekuju novi protesti !?

Foto: Vlastimir Usorac
  • 2.019
  • 561
  • 0

Iako je nova godina stigla, problemi i naizvjesnost domaćih poljoprivrednika ostali su isti. Kako smo nedavno pisali, farmeri iz čitave zemlje, organizovali su mirni protest krajem decembra tako što su svojim traktorima blokirali carinski terminal u Bijeljini i zahtijevali od nadležnih vlasti, kako entitetskih tako i na nivou cijele BiH, da zaštite domaću poljoprivrednu proizvodnju i zabrane prekomjerni uvoz agrarnih i prehrambenih proizvoda.

Međutim, situacija je ostala ista i pored toga što su proizvođači naveli novi rok za ispunjenje njihovih zahtjeva i zatražili intervenciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ako se uskoro, tačnije do 20. januara ne riješi nešto konkretnije po tom pitanju, našu zemlju očekuju novi protesti, navodi BHRT.

Usorac: Naša poljoprivreda je narušena prekomjernim uvozom

Kako saznajemo od Stojana Marinkovića, predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, situacija je ista kao i prije protestovanja poljoprivrednika, prije desetak dana. Iako su oni poslali zahtjev da se održi sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

"Nije se ništa promijenilo. Mada su proteklih dana bili praznici pa nismo ni očekivali da će biti nekih konkretnijih dešavanja. Vjerujem da će se nešto bitnije pokrenuti od ponedjeljka", kaže Marinković.

Viškovi poljoprivrednih proizvoda i dalje ostaju

Ipak po svemu sudeći, nadležne institucije ne slažu se sa stavovima poljoprivrednih proizvođača. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH smatraju kako bi uvođenje prelevmana i povećanje carinskih stopa na deset odsto, ozbiljno narušilo međunarodne ugovore koje naša zemlja ima potpisane.

"Ukoliko donesemo tražene mjere, možemo prekršiti postojeće dogovore sa EU, ali vjerujem da u tom slučaju možemo prouzrokovati i domino efekat i recipročne mjere od njih", smatra Košarac.

U međuvremenu dok se to ne riješi, farmeri i dalje ostaju sa viškovima proizvedene robe. Riječ je o milionima litara mlijeka, kao i tonama voća i povrća koje nemaju mogućnosti plasirati. Proizvođači su pozvali nadležne da se, kako ocjenjuju, urazume, zato što ovim putem domaća poljoprivreda ne može opstati. Očekuju ipak da će nešto više znati naredne sedmice.

Udruženje poljoprivrednika FBiH: Sve farmere u našoj zemlji povezuje zajedničko nezadovoljstvo

Podsjećamo, Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine imalo je adekvatan odgovor na stav ministra Košarca.

"Optužbe na račun poljoprivrednika da ne misle svojom glavom već da im mora suflirati opozicija, smatramo potcijenjivanjem naše inteligencije. Pokušaj da se borba farmera koristi u stranačkim okršajima dokaz je, pak, nemoći ministra vanjskih poslova i nedostatka bilo kakvih utemeljenih argumenata i rješenja", stoji u dopisu ovog udruženja.


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Domaća poljoprivreda Zaštita proizvodnje Stojan Marinković Staša Košarac Prelevmani i carine Viškovi proizvoda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]