Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva
  • 07.10.2019. 17:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kanjiža

U Kanjiži bespovratna sredstva za navodnjavanje i za stočare

U opštini Kanjiža, Fond za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj, obezbedio je bespovratna finansijska sredstva, u iznosu od 4,5 miliona dinara, za 26 poljoprivrednih gazdinstava koja su konkurisala za nabavku kvalitetnih priplodnih grla za razvoj stočarstva i ulaganja u opremu za navodnjavanje.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 130
  • 4
  • 0

U opštini Kanjiža, Fond za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj, obezbedio je bespovratna finansijska sredstva, u iznosu od 4,5 miliona dinara, za 26 poljoprivrednih gazdinstava koja su konkurisala za nabavku kvalitetnih priplodnih grla za razvoj stočarstva i ulaganja u opremu za navodnjavanje.

Ugovore sa nosiocima poljoprivrednih gazdinstava potpisao je predsednik opštine, Robert Fejstamer. Tri miliona dinara namenjenih za investicije u mašine, uređaje i opremu za navodnjavanje dobilo je 17 poljoprivrednika dok je devet poljoprivrednih gazdinstava dobilo sredstva za nabavku priplodnih grla ukupne vrednosti 1,5 miliona dinara.

Poljoprivreda kao strateška grana ravoja Kanjiže

Fejstamer je izjavio, da pošto je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja opštine Kanjiža, veoma je važno da svake godine lokalna samouprava podržava poljoprivrednike koji predaju konkursnu dokumentaciju na raspisane konkurse, navodi Dnevnik.rs.

"Najčešće pokušamo svakoga da podržimo ko je predao neku vrstu zahteva prema opštini, a stručna poljoprivredna služba uvek je otvorena za nove ideje ili nove linije podrške koje treba da uvedemo u naš sistem. Zato svake godine nešto menjamo po ovim linijama, da bi udovoljili zahtevima i potrebama poljoprivrednih gazdinstava. Nastojimo da budemo fleksibilni i da izađemo u susret zahtevima, da damo podršku tamo gde je to zaista potrebno", rekao je predsednik opštine Kanjiža.

Pet linija subvencionisanja gazdinstva

Opština je u maju objavila konkurs za pet linija subvencionisanja poljoprivrednih gazdinstava iz Fonda za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj opštine Kanjiža. Član Opštinskog veća, Ervin Hužvar, napomenuo je da su ovom prilikom potpisani ugovori sa onim podnosiocima zahteva koji su konkurisali na otvorene linije koje imaju najveće okvirne iznose, za kvalitetna priplodna grla i opremu za navodnjavanje.  

"Interesovanje, kao i u prethodnim godinama, bilo je izuzetno veliko, uglavnom za ove dve linije. Nismo sačekali krajnji rok dok su konkursi za ove linije otvoreni, odnosno, do 15. novembra. Poljoprivredna gazdinstva za ova ulaganja podnela su zahteve sa računima koji su već isplaćeni pa smo mislili da je u interesu opštine i poljoprivrednika, da oni uloženi iznos i odobreni podsticaj što pre dobiju", navodi Hužvar. 

Ovčarstvo kao novi trend u Srbiji?

Milan Batinić iz Kanjiže nabavio je sedam priplodnih grla, kako bi uvećao svoje stado ovaca. Kaže da mu ova podrška mnogo znači jer trenutno njegovo stado broji oko 60 ovaca. Batinić smatra da se vredi baviti ovčarstvom i ulagati u ovu proizvodnju.

"Prepoznao sam šansu u ovčarstvu jer je to negde trend u državi Srbiji. Inače, rođeni sam Pančevac i pre godinu i po dana sam iz Pančeva došao u opštinu Kanjižu, kupio salaš i odlučio da se bavim stočarstvom", rekao je Batinić.

Na otvorenom konkursu za podsticajna sredstva poljoprivredna gazdinstva iz opštine Kanjiža do 15. novembra mogu da se prijave za još tri otvorene linije podrške, a to su za subvencionisanje kamata, za subvencije u bioproizvodnji, kao i za nadoknadu troškova uklanjanja uginule stoke.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Bespovratna finansijska sredstva Robert Fejstamer Opština Kanjiža Ervin Hužvar Milan Batinić Otvoreni konkurs


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.