Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mesa
  • 27.08.2019. 18:00

Tuna, pivo, čizkejk - samo su neki od 185 proizvoda u kojima ima svinjetine

Svinjski proizvodi imaju mnogo širu primenu u industriji i mogu se naći tamo gde ste ih najmanje očekivali. Naučnica Kristen Meindertsma je napravila katalog od ukupno 185 proizvoda koji sadrže neki od delova svinje.

Foto: Depositphotos/asayenkaa
  • 1.464
  • 67
  • 0

Kroz istoriju, cela svinja bi bila iskorišćena do najmanjeg dela i ništa se ne bi bacalo. Da li je ovo još uvek praksa? Naučnica Kristen Meindertsma (Christien Meindertsma) je provela oko tri godine u tom istraživanju. Pratila je svinju sa brojem "05049", sve do samog kraja i do proizvoda koji su od nje pravljeni.

Ono što ju je iznenadilo je to da farmeri nisu imali pojma šta se pravi od njihovih svinja, kao i potrošači.

Kristen je svoje istraživanje pretvorila u katalog proizvoda od te jedne svinje, koji ima sedam poglavlja, a obuhvataju: kožu, kosti, meso, unutrašnje organe, krv, mast i ostalo. 

Svinja u kupatilu i proteini za poboljšanje testa

U sapunu se, kao učvršćivač, koriste masne kiseline, napravljene od ključajuće masti svinjskih kostiju, ali i da bi dale efekat sjaja. Ako pogledate po kupatilu, vidite još mnogo proizvoda kao što su: šampon, balzam, krema protiv bora, losion za telo, ali i pasta za zube. 

Proteini iz svinjske dlake se koriste za poboljšanje testa. U niskokaloričnom margarinu kao i u mnogim niskokaloričnim proizvodima, kada izvadite mast, zapravo odstranjujete ukus i teksturu. Tada se stavlja želatin kako bi testo povratilo teksturu. U "čizkejku" i dezertima kao što su čokoladni mus, tiramisu, puding od vanile, kao i u sve što se hladi u supermarketima, dodaje se želatin kako bi sve to dobro izgledalo. Figurice od porcelana: kost porcelanu daje providnost i snagu.

Proteini svinjskih kostiju u betonu

Svinja je prilično prisutna u unutrašnjem uređenju. Koristi se u boji za teksturu, ali i za sjaj. U šmirgli je lepak od kostiju, ustvari lepak između peska i papira. Zatim, u četkama se koriste dlake, jer su zbog svoje izdržljivosti veoma pogodne za pravljenje četki.

"Kad krenete na posao, ispod puta ili zgrada koje vidite možda se nalazi celularni beton, koji je jedna veoma lagana vrsta betona, koji u sebi ima proteine iz kostiju i u potpunosti se može ponovo iskoristiti. U kočnicama voza postoji jedan deo koji se pravi od pepela kostiju," objašnjava Kristen, prenosi TED. 

Šta će biti na jelovniku 2030. godine?

Svinjska krv i u bifteku, tuni i školjkama?

U industrijskom uzgajanju ima malih komada bifteka koji ostanu i koji se ne mogu prodati kao biftek. Njih fibrinom iz svinjske krvi, proizvođači zajedno slepe u veliku kobasicu koju potom zamrznu, iseku u parčad koju prodaju kao bifteke. Ovo se takođe dešava sa tunom i školjkama.

Prilikom proizvodnje piva ima mnogo nečistoća i da bi se one odstranile, neke kompanije sipaju pivo kroz sito od želatina kako bi odstranili nečistoće. Ovo se radi i sa vinom i voćnim sokovima. 

Svinjskim kolagenom do mlađeg izgleda

U Grčkoj postoji fabrika koja proizvodi cigarete koje u filteru sadrže svinjski hemoglobin. "Oni kažu da to pravi veštačko plućno krilo u filteru. Dakle, to je zdravija cigareta," dodaje Kristen.  

Od sedamdesetih godina, svinjski kolagen se koristi za ubrizgavanje u bore. Razlog tome, je što su svinje zapravo veoma bliske ljudima, uključujući i kolagen. 

Najčudnija stvar koju je Kristen Meindertsma otkrila je metak koji proizvodi veoma velika kompanija za municiju iz SAD-a. 

Sa druge strane, najlepša stvar koju je otkrila je srčani zalizak. Svinjski srčani zalizak spojen je na privremeno metalno kućište, koje može da se ugradi u ljudsko srce bez operacije na otvorenom srcu. 

Opširnije o ovoj temi saznajte u video-prilogu ispod:


Izvori

TED


Tagovi

Svinja Christien Meindertsma Proteini Svinjske dlake Prerađevine od svinjskog mesa