Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz gnojiva
  • 28.09.2022. 17:00

Treba omogućiti izvoz ruskim gnojivima - upozorio sekretar UN-a António Guterres

Cijena prirodnog plina utječe na proizvodnju azotnih gnojiva. U slučaju da se sada ne poduzmu mjere, nestašica gnojiva mogla bi se pretvoriti globalnu nestašicu hrane, upozorava UN

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
  • 52
  • 9
  • 0

Potrebno je ukloniti sve postojeće prepreke izvozu mineralnih gnojiva iz Rusije, uključujući i amonijak, rekao je António Manuel de Oliveira Guterres, generalni sekrear Ujedinjenih naroda. Ovi proizvodi ne podliježu zapadnim sankcijama i UN radi na uklanjanju prepreka njihovog snabdijevanja, piše Fertilizer Daily

Kako tvrde, prema njegovoj izjavi, postoje izvještaji o problemima za poljoprivrednike u zapadnoj Africi i šire koji se suočavaju s visokim cijenama i nestašicom mineralnih gnojiva zbog čega se obrađuje manje poljoprivrednog zemljišta.

Cijena prirodnog plina utječe na proizvodnju azotnih gnojiva. U slučaju da se sada ne poduzmu mjere, nestašica gnojiva mogla bi se pretvoriti globalnu nestašicu hrane, poručuje UN.

Hrana ovisi o gnojivima (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov ponovo je upozorio na probleme s isporukom ove ruske robe, a što ne smije podlijegati sankcijama toj zemlji. Kako piše RIA, i dalje postoje ograničenja koja otežavaju ruskim gnojivima ulazak na međunarodna tržišta. Peskov kaže kako logika dogovora o poljoprivrednim proizvodima to zahtijeva. 

Prije desetak dana, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da će podržati ideju ponovnog pokretanja izvoza ruskog amonijaka kroz Ukrajinu samo ako Moskva izruči ratne zarobljenike. Ovu je ideju Kremlj tada odmah odbacio.

Ruski amonijak u zamjenu za ratne zarobljenike: Zelenski ima uvjet za isporuku gnojiva

Također, Peskov je novinarima, odgovarajući na pitanje o stajalištu Rusije o produženju dogovora o transportu žitarica Crnim morem izjavio, piše RIA, da je Rusija zainteresirana za ispunjenje tog sporazuma, ali radi njezinog izvornog cilja - isporuke zemljama u potrebi. 


Tagovi

Sankcije Problemi s izvozom António Guteress Ruska gnojiva Nestašica Dmitrij Peskov


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete