Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni talas
  • 12.07.2019. 18:00

Toplotni talas u junu "pržio" Evropu - izgledi za jednogodišnje useve nisu najbolji?

Upoređujući maksimalne dnevne temperature u Srbiji možemo videti kako je juni ove godine četvrti do peti natopliji jun od kada se beleže MARS podaci od 1979. godine.

Foto: Depositphotos/bernardbodo
  • 187
  • 9
  • 0

MARS Bilten objavio je izveštaj Praćenje useva u Evropi s akcentom na stepen i uticaj neuobičajeno ranih i intenzivnih toplotnih talasa koji su tokom juna pogodili veći deo Evrope.

U većini središnje i istočne Evrope, juni 2019. bio je ili najtopliji ili među najtoplijim u njihovoj vremenskoj arhivi, koju beleže od 1979. godine. Poslednja nedelja juna bila je najtoplija u velikim delovima zapadne, središnje i južne Evrope. Istočna Španija, istočna Francuska, Nemačka, Češka, Poljska, Litvanija i Letonija pretrpele su najveći uticaj toplotnog talasa na jednogodišnjim usevima.

d
Uticaj toplotnog talsa za razdoblje od 1. do 30. juna 2019. (foto: ec.europa.eu)

To se uglavnom odnosi na regije u kojima su usevi već bili oslabljeni u ranijim fazama i/ili gde su efekti ispodprosečnog snabdevanja vodom pogoršane visokim temperaturama.

Na nivou EU očekuje se da će učinci toplotnog talasa na prinos, upoređujući s junskim izdanjem biltena MARS, biti malo ili nimalo značajni za zimski ječam, durum pšenicu i uljanu repicu; i relativno mali za zimsku meku pšenicu, suncokret i kukuruz.

fv
Upoređivanje maksimalnih dnevnih temperatura (od 24. do 30. juna 2019. naspram prethodnih godina (1979.-2018.)) (foto: ec.europa.eu)

Očekuje se da će se potencijal prinosa za proletni ječam i proletnu pšenicu znatno smanjiti. Izgledi za šećernu repu i krompir takođe su oslabili, ali su ukupni dobri prinosi još uvek mogući, zavisno od termičkih uslova i dostupnosti vode u nadolazećim mesecima.

vd
Upoređivanje maksimalnih dnevnih temperatura (od 1. do 30. juna 2019. naspram prethodnih godina (1979.-2018.)) (foto: ec.europa.eu)

Upoređujući maksimalne dnevne temperature u Srbiji možemo videti kako je juni ove godine četvrti do peti, natopliji jun od kada se beleže MARS podaci od 1979. godine.


Izvori

AgPress


Tagovi

Toplotni talas Temperatura Poljoprivreda Jun 2019 Snabdevanje vodom MARS Bilten Jednogodišnji usevi


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!