Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplinski val
  • 15.07.2021. 18:00

Toplinski val prži američke usjeve: Velike štete na pšenici, jabuke prestale rasti

Osim ogromne štete na voću te pšenici namijenjenoj azijskom tržištu, temperature od 48°C ugrožavaju i zdravlje radnika u poljoprivredi. Upitna je i kvaliteta žitarica, ali i uljarica.

Foto: Bigstock/Allexxandar
  • 65
  • 210
  • 0

Neviđeni toplinski val i neprestana suša na sjeverozapadu Amerike nanose ogromne štete pšenici koja je između ostaloga namijenjena i izvozu na azijsko tržište. Stradava i voće, a zbog velikih vrućina berbe se obavljaju noću. Svi ovi problemi mogli bi dodatno potaknuti globalnu inflaciju i povisiti cijenu hrane.

Jedan od tamošnjih ratara, Cordell Kress kazao je za reuters da očekuje upola manje prinose pšenice, a stradale su mu i uljarice. 

Naime, pacifički sjeverozapad jedini je dio SAD-a koji uzgaja meku pšenicu koja se koristi za proizvode kao što su biskviti i vrlo popularnu vrstu rezanaca, nudle (engl., noodles). Stoga su se tamošnji ratari nadali da će visokim prinosima iskoristiti trenutno visoke cijene na tržištu. Iako i druge zemlje poput Australije i Kanade uzgajaju tu vrstu pšenice, kupci iz Azije najviše cijene onu američku.

Zabrinutost za kvalitetu zrna

"Urod ove žitarice u Washingtonu trenutno je u prilično lošem stanju“, rekao je Clark Neely, agronom s tamošnjeg državnog sveučilišta. I Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) takvu je ocjenu dalo za 68 posto jare i 36 posto ozime pšenice. Dok je prije godinu dana samo 2 posto ozime i 6 posto jare ocijenjeno lošom ili vrlo lošom.

Pored očekivanih gubitaka prinosa, kupci žitarica zabrinuti su i zbog njihove kvalitete. Naime, mlinari obično kupuju pšenicu s tog područja jer ima niži sadržaj proteina, što je pogodnije za proizvodnju peciva i tjestenine. No, suša podiže njihovu razinu. "Oni su toliko visoki da se zrna ne mogu koristiti ni za što drugo osim za stočnu hranu“, pojasnila je Kress.

Trešnje brali noću, jabuke prestale rasti

Pržilo je ondje i krajem lipnja, taman kada je berba trešanja bila u punom jeku. Živa u termometru se penjala na rekordnih 48°C, a znanstvenici su upozorili da će ovakve pojave postati sve češće. Radnici su u berbu kretali noću, oko 1 sat, naoružani svjetiljkama kako bi izbjegli dnevnu vrućinu, opasnu po zdravlje.

"Izgubili smo oko 20 posto uroda", rekao je predsjednik jedne trgovačke grupe.

Toplinski val utjecao je i na urod jabuka vrijedan dvije milijarde dolara. Među voćarima i dalje postoji neizvjesnost, a oni koji uzgajaju ovo voće navikli su na neprospavane noći zbog proljetnih mrazeva, no s vrućinama u lipnju imaju malo iskustva. Voćke štite mrežama i prskanjem vodene pare iznad stabala. "Za sada su plodovi prestale rasti, ali ako se uvjeti normaliziraju moglo bi doći do poboljšanja", istaknuo je Todd Fryhover, predsjednik komisije za proizvodnju jabuka. 

Problemi s vrućinom nastali su i u Kaliforniji gdje je ona uzrokovala isparavanje zaliha vode, isušujući rezervoare kojima se navodnjava poljoprivredna proizvodnja. Prekomjerno crpljenje dovelo je i do veće koncentracije nitrata iz pesticida i gnojiva te otjecanja otpada s farmi u podzemne vode.

Vrući i suhi uvjeti otežavaju posao stotini tisuća radnika u poljoprivredi, a najčešće je riječ o imigrantima. Problem im je, kako kažu za The Guardian, što mogu raditi samo pet ili šest sati zbog čega će manje zaraditi. Plaća ih se 14 dolara po satu, a zarađen novac im nije dovoljan za plaćanje stanarine, režija i uzdržavanje višečlanih obitelji. 


Tagovi

Toplinski val SAD Suša Žitarice Voće Radnici Klimatske promjene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete