Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tomislav Tolušić
  • 14.02.2017. 13:30

Tolušić zajedno s proizvođačima traži rješenja

Ministar Tomislav Tolušić otvorio Simpozij agronoma i obišao proizvođače u okolici Stona!

  • 1.999
  • 194
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravi u službenom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji 13. i 14. veljače 2017. godine.

Prvog dana boravka otvorio je Simpozij agronoma koji se održava u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku. Na otvaranju je iskoristio priliku naglasiti važnost primjene znanja i struke u oporavku naše poljoprivredne proizvodnje. Naglasio je kako je Simpozij agronoma iznimno važan za agronomsku struku koja mora tražiti i pronalaziti rješenja koja će pomoći poljoprivredno-prehrambenoj djelatnosti u jačanju prepoznatljivosti i konkurentnosti.

Za višu kakvoću kupci su spremni platiti više

"Za Republiku Hrvatsku su poljoprivreda i proizvodnja hrane strateški važne djelatnosti, a veza poljoprivrede i turizma su važne za razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva koje je dio zajedničkog EU tržišta. Poznato je kako educirani EU potrošač zna prepoznati kvalitetu i traži valjan proizvod, a za višu kakvoću spreman je platiti i veću cijenu, međutim znamo kako na zajedničkom tržištu vlada velika, ponekad nemilosrdna konkurencija za plasman prehrambenih proizvoda.

Sve se više cijene autohtoni proizvodi

U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene autohtoni proizvodi, odnosno proizvodi koji se odlikuju posebnom kvalitetom. Naše iskoristive prednosti, koje nam pružaju izvanredne mogućnosti razvoja održive i konkurentne poljoprivrede su prirodno bogatstvo raspoloživih resursa, nezagađeno plodno zemljište na kojem se može proizvoditi visokokvalitetna hrana i obilje vodenih resursa. Posebno je važno i vrlo aktualno ostvarivati ekonomičnost proizvodnje uz primjenu novih proizvođačkih praksi i tehnologija utemeljenih na stručnim i znanstvenim podlogama", izjavio je ministar Tolušić prilikom otvaranja Simpozija.

Veliki poljoprivredni potencijal

U popodnevnim satima obišao je uzgajivače školjaka u Stonu i teren Doline Neretve te se u Gradskoj vijećnici Opuzen sastao sa županom, gradonačelnicima i načelnicima s šireg neretvanskog područja. Razgovarali su o štetama na usjevima, raspolaganju poljoprivrednim zemljištem te strategiji razvoja poljoprivrede tog kraja.

"Ovo je moj prvi službeni posjet ovom kraju u ulozi ministra poljoprivrede i moram priznati da vidim ogroman poljoprivredni potencijal koji možemo i moramo iskoristiti, te sve izazove s kojima se svakodnevno susreću poljoprivrednici ovoga kraja. Došao sam kako bismo zajednički pristupili tim izazovima i prihvatili se posla, svatko unutar svojih mogućnosti", kazao je ministar Tolušić na sastanku u Opuzenu.

Ministar Tomislav Tolušić otvorio Doručak s hrvatskih farmi u Dubrovniku

Ministar Tomislav Tolušić otvorio je jutros manifestaciju u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije Doručak s hrvatskih farmi na kojoj su predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja domaćih proizvoda.

Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Dubrovačko-neretvansku županiju. Uz ministra poljoprivrede Tomislav Tolušić Doručku su prisustvovali i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, dekan Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka Vlado Guberac i v. d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać.

"Mi možemo proizvesti dovoljno domaće hrane da svako kućanstvo i svaki turistički i ugostiteljski objekt poslužuje isključivo hranu domaće proizvodnje. Da bismo to postigli moramo se bolje organizirati, bolje povezati, vjerovati jedni drugima i zajedno raditi na promociji potrošnje domaćih proizvoda u domaćinstvu i turističkim objektima. Potrošnjom domaćih proizvoda osiguravamo radna mjesta u poljoprivredi, podižemo životni standard svojih obitelji i onih koji žive na zemlji i od zemlje, i najvažnije - jedemo sigurnu i kvalitetnu hranu", izjavio je ministar Tomislav Tolušić na Doručku s hrvatskih farmi.

"S prvim ožujkom kreće podnošenje zahtjeva za izravna plaćanja. Želim da svatko od Vas bude maksimalno učinkovit i na raspolaganju našim poljoprivrednim proizvođačima. O svakome od vas ovisi koliko ćemo kao sustav biti uspješni u servisiranju potreba naših poljoprivrednika", poručio je ministar Tolušić djelatnicima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


Tagovi

Tomislav Tolušić Simpozij agronoma Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."