Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvještaj
  • 06.05.2022. 16:00

Svjetske cijene hrane u blagom padu

Poslije maksimalnih cijena u martu tržište hrane pokazuje da dolazi do pada cijena. Šta ostaje skupo, a šta je pojeftinilo?

Foto: Depositphoto/mikdam
  • 159
  • 15
  • 0

Svjetske cijene hrane su blago pale za 0,8 posto u aprilu 2022. godine u odnosu na istorijski rekordne vrijednosti u martu. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i dalje su za 29,8 posto veće nego za isti period 2021. godine.

Pad je predvođen značajnim padom podindeksa biljnog ulja, uz blagi pad podindeksa cijena žitarica.U međuvremenu, podindeksi cijena šećera, mesa i mliječnih proizvoda zadržali su umjereni porast.

Da li će tržište žitarica i ulja odahnuti?

FAO indeks cijena žitarica u aprilu je u prosjeku bio manji za 0,4 posto u odnosu na rekordno visok nivo postignut u martu. Međunarodne cijene krupnozrnih žitarica su pale za 1,8 posto u aprilu. Cijena kukuruza je smanjena za 3 posto, jer su sezonske zalihe iz tekućih žetvi u Argentini i Brazilu pomogle u smanjenju pritiska na tržištima. Svjetske cijene sirka su pale u aprilu za 0,4 posto. Male zalihe ječma su uzrokovale rast cijene za 2,5 posto.

Blokada luka u Ukrajini i neizvjesnost zbog stanja usjeva u SAD rezultirali su blagim rastom cijene pšenice za 0,2 posto. Veći rast je ublažio izvoz iz Indije i Rusije, ali i slabija potražnja zbog visokih cijena. Cijene riže su porasle za 2,3 posto zbog velike potražnje.

Do olakšanja je došlo i na tržištu biljnih ulja. Cijene su smanjene za 5,7 posto u odnosu na rekordno visok nivo zabilježen u martu, ali je ostao značajno iznad nivoa iz prethodne godine. Do toga je došlo zbog smanjenja svjetskih cijena palminog, suncokretovog i sojinog ulja, koje su više nego nadoknadile veće kotacije ulja od repice. Svjetske cijene suncokretovog i sojinog ulja su također pale, ali su cijene repičinog ulja ostale su stabilne.

Mlijeko poskupilo

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda je u aprilu bio viši za 0,9 posto u odnosu na mart. Nastavljen je niz povećanja cijena već osmi mjesec što ukupno predstavlja povećanje od 23,5 posto iznad njegove vrijednosti prije godinu dana. Tome doprinosi smanjena proizvodnja mlijeka u zapadnoj Evropi i Okeaniji.

Najviše su porasle kotacije za puter zbog niskih zaliha, posebno u zapadnoj Evropi. Uprkos padu inostranih nabavki, održiva unutrašnja potražnja i niske zalihe u Evropi pružile su podršku svjetskim cijenama obranog mlijeka u prahu i sireva.

Plaćamo skuplje meso i šećer

Kada je u pitanju indeks cijena mesa on je u aprilu bio veći za 2,2 posto u odnosu na mart i postavio novi rekord. Tome su doprinijele visoke cijene mesa peradi, svinjetine i govedine. Rastu cijena peradi je doprinijela epidemija ptičjeg gripa i manjim svjetskim zalihama. Ponuda tovljenika u Evropi je i dalje niska, a visoka je interna potražnja u zemljama koje su veliki proizvođači. Cijene govedine bile bi još veće da nije bilo obimnog izvoza iz Brazila.

Indeks cijena šećera bio je viši za 3,3 posto u aprilu što predstavlja drugo uzastopno mjesečno povećanje i dostiže nivoe više od 20 posto iznad onih registrovanih u istom mjesecu prošle godine. Više cijene etanola u Brazilu i jačanje brazilskog reala u odnosu na američki dolar su potpomogli rast cijena. Veća ponuda Indije, koja je veliki izvoznik šećera, spriječila je još veći rast cijena.


Tagovi

FAO Indeks cijena Cijene Žitarice Biljna ulja Meso Mlijeko Šećer


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

51


Glasova: 22

Da 43,1%

Glasova: 22

Ne 43,1%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...