Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 08.06.2019. 14:00

Svjetske cijene hrane rastu, uz slabe izglede za proizvodnju kukuruza

U svijetu se proizvodnja kukuruza smanjuje, a očekuje se da će proizvodnja u SAD-u biti manja za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uslijed znatno smanjenog obima zasada. Predviđanja su da će svjetska potrošnja žitarica u narednoj godini dostići 2.707 miliona tona.

Foto: Bigstockphoto/smart.art
  • 84
  • 12
  • 0

Međunarodne cijene hrane porasle su u maju peti put zaredom, podstaknute rastom cijena sira i kukuruza zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene u globalnim cijenama prehrambenih proizvoda, u maju je u prosjeku iznosio 172,4 boda, što je 1,2 odsto više u odnosu na prethodni mjesec. Međutim još uvijek je 1,9% ispod nivoa u maju 2018. godine. Indeks cijena mlijeka porastao je za 5,2 odsto u odnosu na april, približavajući se petogodišnjem maksimumu. Porast, koji je bio povezan sa cijenama sira, odražavao je snažnu globalnu potražnju za uvozom uslijed ograničenih izvoznih mogućnosti Oceanije izazvanih sušom, navodi se u FAO izvještaju.

Indeks cijena žitarica porastao je za 1,4 posto i u cjelini je podstaknut naglim porastom cijena kukuruza kao odgovor na smanjene izglede proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je sadnja usjeva najsporija do sada zabilježena zbog rasprostranjenih poplava i obilnih padavina. Cijene pšenice uglavnom su padale dok su cijene riže bile većinom stabilne. Indeks cijena šećera pao je za 3,2 odsto, budući da su izgledi za povećanje proizvodnje u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču, nadmašili zabilježeni godišnji pad proizvodnje u Brazilu od 17%.

Niske cijene energenata negativno utiču na cijene šećera

Niže međunarodne cijene energenata, koje smanjuju potražnju za šećernom trskom i proizvode biogoriva, takođe su negativno uticale na cijene šećera. Indeks cijena biljnog ulja pao je za 1,1% dok su vrijednosti palminog ulja smanjene zbog velikih zaliha vodećih zemalja izvoznica. Cijene soje, suncokreta i uljane repice skromno su porasle. Indeks cijena mesa je neznatno porastao u maju, s obzirom da su cijene svinjetine nastavile rasti uslijed snažne potražnje za uvozom iz istočne Azije, gdje je afrička svinjska kuga desetkovala proizvodnju. Cijene govedine smanjile su se u odnosu na aprilske što je odraz povećanih globalnih izvoznih zaliha.

Prema procjenama, svjetska proizvodnja žitarica u narednom periodu iznosit će 2,68 milijardi tona, što je manje u odnosu na prošlu prognozu od 2,72 milijardi tona. Ipak, ovo je još uvijek za 1,2 odsto više u odnosu na prosjek iz prošle godine, kada je proizvodnja pala. 

Cijene sira, svinjskog mesa i kukuruza imale su veći trend rasta od cijena šećera, palminog ulja i govedine.

Neizvjesni izgledi za proizvodnju kukuruza

Godišnje povećanje globalne proizvodnje žitarica odražava povećanje proizvodnje pšenice i ječma dok će globalna proizvodnja riže vjerovatno ostati blizu rekordnog prošlogodišnjeg nivoa. Međutim, u svijetu se proizvodnja kukuruza sada smanjuje, a očekuje se da će se proizvodnja u SAD-u smanjiti za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uslijed znatno smanjenog obima zasada. Svjetska potrošnja žitarica u narednoj godini predviđa se da će dostići 2.707 miliona tona, nešto niže u odnosu na majsku prognozu, ali još uvijek 1% više nego u 2018/19. Predviđa se da će globalna iskorišctenost riže dostići 518 miliona tona, što je 1,4 odsto povećanje na godišnjem nivou dok se očekuje da će pšenica porasti za 1,2 odsto, dostigavši 755 miliona tona.

Na osnovu novih procjena za proizvodnju, svjetske zalihe žitarica mogle bi da se smanje za čak tri odsto u novoj sezoni, što bi dostiglo najniži nivo u četiri godine, od 830 miliona tona. Očekivani pad doveo bi do toga da globalni udio zaliha žitarica padne ispod 30%, što i dalje ukazuje na relativno zadovoljavajući nivo ponude. Predviđa se da će se svjetska trgovina žitaricama povećati na 414 miliona tona, što je 1,4 odsto više od procenjenog nivoa za prethodnu godinu. Ovaj trend vođen je snažnim oporavkom trgovine pšenicom, podstaknut snažnijom uvoznom potražnjom u nekoliko zemalja Afrike i Azije, u kombinaciji sa očekivanjima velikih izvoznih ponuda u crnomorskom regionu i Evropskoj uniji.


Izvori

FAO


Tagovi

Cijena hrane FAO Trgovina žitaricama Cijene šećera Cijene sira Cijene kukuruza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete