Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Godišnje istraživanje
  • 30.11.2022. 12:00

Sutra počinje redovno istraživanje farmi u BiH

Anketiranje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava će telefonskim putem sprovesti obučeni i ovlašteni anketari

Foto: Blanka Kufner (ilustracija)
  • 353
  • 57
  • 0

Statističke institucije u Bosni i Hercegovini sutra će započeti anketu "Godišnje istraživanje farmi 2022". Kako je najavljeno, anketiranje provode Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku RS, na teritoriji cijele BiH u periodu od 1. do 15 decembra ove godine. Ovom anketom prikupljaju se podaci o poljoprivrednoj proizvodnji (biljna i stočna proizvodnja).

Podaci dobijeni u ovoj anketi  uporedivi su na međunarodnom nivou, jer je ista pripremljena u skladu sa preporukama i regulativama EU.

6.000 gazdinstava u RS

Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je da će anketom biti obuhvaćeno oko 6.000 poljoprivrednih gazdinstva, od čega oko 5.500 porodičnih i 500 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika lociranih na teritoriji ovog bh. entiteta.

"Anketiranje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava će telefonskim putem sprovesti obučeni i ovlašteni anketari", najavljeno je iz entitetskog zavoda.

Ovom statističkom aktivnošću će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama, metodološkim uputstvima i preporukama Eurostata, prikupiti podaci o korištenom poljoprivrednom zemljištu, ostvarenoj proizvodnji, zasijanim površinama u jesenjoj sjetvi, površini i cijeni zemljišta uzetog u zakup, kao i podaci o brojnom stanju stoke i ostvarenoj stočarskoj proizvodnji.

Redovno istraživanje

Istraživanje poljoprivrednih gazdinstava je redovno statističko istraživanje na uzorku koje se sprovodi u godišnjoj dinamici. Prikupljeni podaci su povjerljivi i koriste se isključivo u statističke svrhe, a u skladu sa entitetskim zakonima o statistici. 

Iz obje statističke institucije pozivaju sva poljoprivredna gazdinstva koja su obuhvaćena ovim anketnim istraživanjem, da prihvate saradnju i daju korektne odgovore. 


Tagovi

Anketiranje Istraživanje gazdinstava Poljoprivreda Statistika Zavod za statistiku RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.