Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ptica
  • 17.08.2019. 18:30

Struja ubila jato bijelih roda

Uz stradalo jato roda, njih čak 28, na 13 pregledanih dalekovodnih stupova pronađeno je ukupno 40 nastradalih ptica.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  • 68
  • 6
  • 0

Čak 28 mrtvih bijelih roda zatekli su ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u utorak, 13. augusta kada su izašli teren nakon poziva više zabrinutih građana iz sela Potočac kod Paraćina u susjednoj Srbiji. Građani su se požalili na česte prekide u opskrbi električnom energijom za koje su od lokalne elektrodistribucije saznali da potječu od masovnog stradanja ptica na srednjenaponskom dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave.

Dalekovod prolazi kroz plodna polja doline Velike Morave, a u neposrednoj okolini nalaze se gradski deponij i brojne bare nastale vađenjem pijeska i šljunka.

Ptice u svojevrsnoj ekološkoj zamci

Uz stradale rode, na 13 pregledanih dalekovodnih stupova pronađeno je 40 nastradalih ptica. Zapanjeni ornitolozi izbrojali su čak 28 mrtvih bijelih roda, kao i devet gavranova, jednog mišara, jednu sivu vranu i jednog čvorka. Nađena je i jedna preživjela, ali ozbiljno ozlijeđena bijela roda koja je tijekom dana zbrinuta u Beo Zoo Vrtu.

"Zastrašujući prizor ptica sa sprženim nogama i perjem jasno je ukazivao na to da su ptice stradale uslijed strujnog udara. Dok smo prebrojavali ptice nismo se nadali da ćemo se suočiti sa činjenicom da je na toj lokaciji stradalo čitavo jato bijelih roda," rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On je dodao da zabrinjava i to što se ptice na toj lokaciji nalaze u svojevrsnoj ekološkoj zamci. Bijele rode koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor, a deponij koji se nalazi u blizini dalekovoda kao izvor hrane. Kobni stupovi dalekovoda, kako je dalje rekao, nalaze se između ove dvije važne točke i pticama djeluju kao dobro mjesto za odmor.

Potrebna hitna izolacija stupova i žica srednjenaponskih dalekovoda

O slučaju je obaviješten Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekcija za zaštitu životne sredine općine Paraćin koja je organizirala prikupljanje leševa.

Prema dostupnim podacima, ovaj slučaj je do sada najdrastičnije stradanje ptica od strujnog udara u Srbiji.

Širom svijeta desetljećima unazad istražuju se i primjenjuju tehničko-tehnološka rješenja za ublažavanje i zaustavljanje ovakvih pomora ptica. U Srbiji su prva istraživanja započeta tek prošle godine i to na malom uzroku u južnom i srednjem Banatu.

Višemjesečni monitoring ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica ukazao je na potrebu za hitnom izolacijom stupova i žica srednjenaponskih dalekovoda, što bi bila nova praksa u zaštiti električne mreže i zaštiti faune ptica.


Tagovi

Pomor ptica Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Dalekovod Struja Slobodan Knežević


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.