Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina
  • 28.06.2017. 09:00

Što treba znati o maloprodajnoj cijeni?

Nedovoljno znanje o isticanju maloprodajnih cijena proizvoda mnoge potrošače dovodi u zabludu, a trgovce u opasnost da zbog propusta budu sankcionirani.

Foto: pixabay.com
  • 2.305
  • 96
  • 0

Zakonom o zaštiti potrošača (Narodne novine 41/14 i 110/15) maloprodajna cijena proizvoda opisana je kao konačna cijena u kunama za pojedini proizvod ili uslugu, odnosno određenu količinu proizvoda, uključujući poreze i druga javna davanja.

Što je cijena za jedinicu mjere?

Cijena za jedinicu mjere konačna je cijena u kunama, za jedan kilogram, jednu litru, jedan metar, jedan četvorni metar ili jedan kubni metar proizvoda (ili neka druga jedinica količine koja se općenito ili uobičajeno koristi kod prodaje proizvoda na području Republike Hrvatske, a koja uključuje poreze i druga javna davanja).

Cijenu za jedinicu mjere nije potrebno isticati, ako je istovjetna s maloprodajnom cijenom proizvoda. Prilikom oglašavanja proizvoda u kojem se navodi njegova maloprodajna cijena, također mora biti navedena i cijena za jedinicu mjere.

Zakonske obveze trgovca oko isticanja maloprodajne cijene

Kod isticanja maloprodajne cijene proizvoda, obveza trgovca je nedvojbena - on mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti iznos maloprodajne cijene, kao i cijene za jedinicu mjere proizvoda. Ako je riječ o proizvodu u rasutom stanju, trgovac je obvezan istaknuti samo cijenu za jedinicu mjere na prodajnome mjestu proizvoda.

Na proizvodu ili na prodajnom mjestu, osim ovih cijena, trgovac ne smije isticati druge cijene, a ono što mnogi trgovci smetnu s uma jest obveza da se cijena mora istaknuti tako da ne oštećuje proizvod.

Pridržavanje istaknute maloprodajne cijene

Zakon o zaštiti potrošača obvezuje trgovca da se mora pridržavati istaknute maloprodajne cijene proizvoda, kao i uvjeta prodaje. U praksi to znači (a nerijetko se i događa) da ako trgovac zabunom istakne nižu cijenu proizvoda pa potrošaču pokuša naplatiti veću cijenu, primjenjivat će se ona cijena koja je bila istaknuta, makar i zabunom.

Nažalost, neki se trgovci namjerno služe zavaravajućom poslovnom praksom ističući nižu cijenu proizvoda, kako bi potaknuli kupca da se zainteresira za proizvod, ne bi li ga prilikom plaćanja upozorili da je ipak riječ o zabuni te inzistirali da plati veću cijenu. Potrošač ima pravo ovo odbiti i zahtijevati naplatu maloprodajne cijene koja je bila istaknuta, u suprotnom ima mogućnost prijave tržišnoj inspekciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Uvjeti prodaje

Trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda samo ako to proizlazi iz okolnosti slučaja. Pritom je dužan prodajne uvjete jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti u svojim poslovnim prostorijama.

Trgovac može posebne uvjete prodaje odobriti za:

  • pojedine proizvode ili skupinu proizvoda,
  • pojedine skupine potrošača,
  • pojedine oblike plaćanja.

Odobrava li trgovac, kao poseban uvjet prodaje, popust za pojedine proizvode ili skupine proizvoda, dužan je istaknuti cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje, osim ako posebnim propisima nije drukčije određeno.

Kazne za nepridržavanje odredbi o maloprodajnoj cijeni proizvoda i uvjetima prodaje

Zakonom o zaštiti potrošača propisano je da će se trgovac-pravna osoba kazniti novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna. Također će se kazniti i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 10.000,00 do 15.000,00 kuna.

No ako je riječ o trgovcu-fizičkoj osobi, on će se za prekršaj kazniti novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna.

Sama zavaravajuća poslovna praksa također je kažnjiva prethodno navedenim novčanim kaznama.

Ovime ćemo privesti kraju prvi dio teksta koji se temelji na odredbama Zakona o zaštiti potrošača, dok ćemo se u idućem pozabaviti detaljnijim odredbama iz Pravilnika o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Zakon o zaštiti potrošača Trgovina Trgovac Potrošač Kupac Cijena Maloprodaja Maloprodajna cijena Cijena za jedinicu mjere Oglašavanje Prodaja Tržišna inspekcija Ministarstvo gospodarstva Poduzetništva i obrta Proizvod Zakon Obveza Pravo


Autorica

Dunja Mak

Više [+]

Dunja je magistra prava zaposlena kao pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku. Autorica je pravnih kolumni u nekoliko poslovnih časopisa, usko surađuje s medijima te održava predavanja o pravima i obvezama trgovaca i potrošača.