Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 03.01.2022. 13:30

Što je u sedam godina ZPP donio EU poljoprivrednicima?

Prosječan dohodak u EU po radniku porastao je za 15 posto između 2013. i 2019. godine. Uprkos povećanju, jaz između poljoprivrednog dohotka i prosječne plate u cijeloj ekonomiji ostaje značajan.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 47
  • 10
  • 0

Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije usvojilo je Izvještaj o rezultatima Zajedničke poljoprivredne politike za period 2014/2020. godina. Među glavnim rezultatima su dobar životni standard za poljoprivrednike i sigurna opskrba stanovništva zdravom hranom.

Komisija ističe da je ZPP pomogao da se podrže i stabilizuju prihodi poljoprivrednih gazdinstava u navedenom periodu, a provedene tržišne mjere su pomogle u ograničavanju nestabilnosti cijena većine poljoprivrednih proizvoda i olakšale oporavak cijena u sektorima pogođenim krizom.

U Izvještaju se ocjenjuje ostvarenje ciljeva koje je Komisija postavila za ovaj period, a to su:

  • održiva proizvodnja hrane, s fokusom na poljoprivredni prihod, poljoprivrednu produktivnost i stabilnost cijena;
  • održivo upravljanje prirodnim resursima i klimatske akcije, s fokusom na emisije gasova staklene bašte, biodiverzitet, tlo i vodu;
  • uravnotežen teritorijalni razvoj, s fokusom na ruralno zapošljavanje, promicanje rasta i smanjenje siromaštva u ruralnim područjima.

Održiva proizvodnja hrane

Prosječan dohodak u EU po radniku porastao je za 15 posto između 2013. i 2019. godine. Uprkos povećanju, jaz između poljoprivrednog dohotka i prosječne plate u cijeloj ekonomiji ostaje značajan.

Navedeno je da je broj korisnika dostigao šest miliona u 2019. godini, a da je 20 posto njih primilo 80 posto direktnih plaćanja. Ovaj omjer odražava raspodjelu vlasništva nad zemljom.

Većina velikih korisnika u EU su porodična gazdinstva s površinom između 20 i 100 ha i oni primaju više od 7.500 evra. Polovina njih su mala imanja s manje od  5ha, podaci su EK gdje se naglašava da je ZPP rezultirao "značajnom preraspodjelom" direktnih plaćanja manjim poljoprivrednicima i područjima koja se suočavaju s prirodnim ograničenjima.

Također, u Evropskoj uniji je do 2019. godini je bilo 8 posto poljoprivrednog zemljišta pod organskom proizvodnjom, a dvije trećine su dobile podršku.

Istovremeno su emisije iz poljoprivrede za 20 posto niže od nivoa iz 1990. godine. Ovaj pad stagnira od 2010. godine, ali je poljoprivredna proizvodnja porasla za 9 posto što znači smanjenje po jedinici proizvodnje.

Ravnomjeran teritorijalni razvoj

Zaposlenost u poljoprivredi EU je dostigla 9 miliona ekvivalenata punog radnog vremena do kraja 2019. godine. Procjena ukupne prodajne vrijednosti po geografskim oznakama ili tradicionalnim specijalitetima (kao što je zaštićena geografska oznaka) iznosila je 77 milijardi evra.

Kako se navodi u Izvještaju, potencijal ZPP-a nije u potpunosti realizovan i mora se učiniti više da se podrži održivost poljoprivrede u Uniji


Dokumenti


Tagovi

Europska komisija ZPP Izvještaj Održiva proizvodnja hrane Mala gazdinstva Izravna plaćanja EU poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.