Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekonomija
  • 19.12.2015. 17:00

Što Europa predviđa našem gospodarstvu?

Europska je komisija izdala radni dokument s makroekonomskom analizom stanja u Republici Hrvatskoj, a predviđaju nam - izlazak iz recesije

  • 380
  • 53
  • 0

Iako i dalje imamo veću nezaposlenost i manje plaće od europskog prosjeka, Europska komisija Hrvatskoj za kraj 2015. godine predviđa izlazak iz recesije.

Takvi i slični ekonomski pokazatelji navedeni su u nedavno izdanom radnom dokumentu s makroekonomskom analizom stanja u Republici Hrvatskoj.

Kako nam je bilo?

Dokument navodi da veliki problem predstavlja i prekomjerna akumulacija javnog duga. Očekuje se da će javni dug nastaviti trend naglog rasta.

Šest godina nakon početka recesije realni BDP smanjio se za 12,5%, dok se ujedno stopa nezaposlenosti udvostručila i iznosi 17% (dok je u 2008. iznosila 8,9%). Smatra se da je izgubljeno 200.000 radnih mjesta. Ipak, poboljšanju su u 2014. i 2015. u segmentu zapošljavanja mladih donijele mjere aktivne politike tržišta rada namijenjene mladima.

Radni dokument Europske komisije dostupan je u nastavku teksta

Dok su se u skupini EU 10 (nove članice srednje i istočne Europe) u razdoblju od 2002. do 2014. bruto realne plaće povećale za 30%, u nas je taj porast bio manji od 8%. Prosječne neto plaće bile su više u javnom nego u privatnom sektoru, a i pri vrhu smo ljestvice država prema visini administrativnih troškova potrebnih za osnivanje poduzeća. Budući da je i dalje prisutan veliki broj javnih poduzeća, to dovodi do nejednakih tržišnih uvjeta. Smatra se također da rad destimuliraju velike mogućnosti prijevremenog umirovljenja, kao i više od 80 vrsta različitih socijalnih naknada.

Što nas očekuje?

Predviđa se da se trenutna stopa nezaposlenosti od 17% neće imati značajan pad. Spašava nas turizam, čiji prihodi čine oko 15% BDP-a zemlje. Ipak, potrebno je iz modela masovnog turizma prijeći na model turizma temeljen na većoj kvaliteti. No, protekle su godine unatoč krizi u Hrvatskom turizmu bile izvrsne te se očekuje daljnja tendencija rasta.

Također se predviđa da će se do 2035. radna snaga u dobi od 15 do 65 smanjiti za 7%, a broj osoba starijih od 65 godina porasti za 29%. U skladu s tim očekuje se da će udjel stanovništva starijeg od 65 godina u stanovništvu u radno aktivnoj dobi (stopa starosne ovisnosti) porasti sa sadašnjih 27% na 42%, u skladu s kretanjima u EU-28 u cjelini.

Kraj 2015. godine se bliži, stoga ćemo se vrlo skoro uvjeriti kakve nas promijene u narednoj godini očekuju.


Dokumenti


Tagovi

Republika Hrvatska Javni dug Europska komisija BDp Recesija Nezaposlenost Turizam


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]