Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uočene zamjerke
  • 09.08.2022. 14:10

Stigao izvještaj iz EU: Izvoz crvenog mesa iz BiH na čekanju?

Ministar Staša Košarac najavio da će početkom septembra organizirati sastanak s predstavnicima nadležnih entitetskih tijela i Brčko distrikta

Foto: Depositphotos/Eivaisla
  • 231
  • 23
  • 0

Direktorat za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije dostavio izvještaj o inspekcijskom nadzoru s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište Evropske unije. Izvještaj je dostavljen Državnom uredu za veterinarstvo nakon što je evropski audit tim u maju ove godine izvršio neophodne kontrole kod izvozno orijentiranih privrednih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

"Cijenimo da uočeni nedostaci i preporuke iz izvještaja nisu rigoroznog karaktera i da ih možemo uspješno prevazići i realizirati kako bismo u konačnici ostvarili zacrtani cilj, a to je da domaćim privrednicima omogućimo plasman crvenog mesa na evropsko tržište", rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Nova tržišta

On je najavio da će početkom septembra organizirati sastanak s predstavnicima nadležnih entitetskih tijela i Brčko distrikta na kojem će biti definirani dalji koraci i izrada akcionog plana u vezi s izvršavanjem obaveza iz izvještaja.

"EU je naš važan vanjskotrgovinski partner i aktivno radimo na stvaranju uslova za izvoz domaćih proizvoda na ovo, ali i na druga tržišta poput Rusije i zemalja članica Evroazijske ekonomske unije, Kine, Izraela, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično", dodao je ministar.

Saudijska Arabija prihvatila upitnik za izvoz crvenog mesa i piletine iz BiH

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedna je od najadekvatnijih mjera za zaštitu domaće proizvodnje, što je prioritet u radu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Moj stav je da EU treba da tretiramo kao partnera, a ne da budemo puki podizvođači interesa EU. Naš primarni cilj je zaštita interesa i unapređenje poslovanja privrednika iz RS i FBiH", poručio je te izrazio žaljenje zbog činjenice da BiH nije uvela prelevmane i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU.

Nedostatak volje

Naveo je kako smatra da bi to bila efikasna mjera zaštite domaće proizvodnje, prebacivši odgovornost na nedostatak političke volje ministara iz Federacije BiH da u Vijeću ministara BiH usvoje odluku o uvođenju tih mjera. On je ponovio stav da u pojedinim dijelovima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije ispregovaran u korist domaćih privrednika.

"Rezultat takvog odnosa je niz apsurda koji štete našim privrednicima, poput toga da se živa stoka iz Evropske unije može uvoziti u BiH, a onda meso od tih životinja ne može izvoziti u EU. To je eklatantan primjer kako EU štiti interese svojih proizvođača. U razgovorima sa predstavnicima Delegacije EU insistirali smo na rješavanju ovog problema. Uvjeren sam da možemo naći način da dobijemo zeleno svjetlo kako bi se meso domaćih proizvođača moglo naći na evropskom tržištu", zaključio je Košarac.


Tagovi

Meso Izvoz mesa Crveno meso Evropsko tržište Staša Košarac Mjere zaštite


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete