Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novembar 2021.
  • 21.01.2022. 13:30

Statistički podaci pokazali: U BiH proizvedeno manje mlijeka, a više sira i pilića

Proizvodnja mlijeka za piće bila je manja za 15,7 posto. Smanjena je i količina proizvedenog maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 4,8 posto

Foto: Vedran Stapić
  • 117
  • 24
  • 0

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u novembru prošle godine bila je manja za šest posto u poređenju s istim razdobljem 2020., pokazali su posljednji izvještaji Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Proizvodnja mlijeka za piće bila je manja za 15,7 posto. Smanjena je i količina proizvedenog maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 4,8 posto.

Grafički prikaz (Foto: Screenshot/Agencija za statistiku BiH)

S druge strane, u poređenju s istim periodom godinu ranije, povećanje je zabilježeno u proizvodnji vrhnja za 4,3 procenta, fermentiranih mliječnih proizvoda za 13,6, a kravljeg sira za 10 posto. Povećana je i ukupna količina mliječne masti za 1,5 posto, dok je količina mliječnih proteina bila ista.

Metodološka objašnjenja

Podaci o prikupljenom kravljem mlijeku i mliječnim proizvodima dobiveni su agregiranjem podataka na temelju uporedivih mjesečnih statističkih istraživanja koja provode entitetske statistike i Brčko distrikt.

Istraživanje se provodi metodom izvještaja i obuhvata sva preduzeća/mljekare koje se bave prikupljanjem i preradom kravljeg mlijeka i proizvodnjom mliječnih proizvoda.

Više pilića

Podaci mjesečnog izvještaja Agencije za statistiku BiH o aktivnostima inkubatorskih stanica, pokazuju da je broj jaja smještenih u inkubatore tokom novembra 2021., manji za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Međutim, ukupan broj izleženih jednodnevnih pilića tokom tog perioda je bio veći za 4,78 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.


Tagovi

Mlijeko Mliječni proizvodi Pilići Jaja Agencija za statistiku BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.