Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bukte požari
  • 25.03.2022. 12:00

Stanovništvo ne sluša upute vatrogasaca – gore šume, štale i životinje

Porodica Asmira Ramića u živiničkom naselju Đurđevik nije uspjela spasiti stoku u štali. Požar je prije dva dana zahvatio ovaj objekat u zaseoku Vrnajevići, u kojem su bili konj, krava i dvije junice

Foto: Facebook/Živinički hunjer
  • 273
  • 143
  • 0

S dolaskom proljeća i početkom radova na otvorenom, sve su učestaliji požari širom Bosne i Hercegovine. Na nekoliko lokacija aktivni su šumski požari. Većina je, prema riječima vatrogasaca, izazvana isključivo ljudskim faktorom i neopreznim čišćenjem njiva i paljenjem poljoprivrednog otpada. Sve su češći i požari na objektima gdje su smještene životinje.

Velika nesreća je zadesila Hašima Hasanića, penzionera i poljoprivrednog proizvođača iz sela Vrhpolje u Sanskom Mostu, nakon što su mu u noći između srijede i četvrtka izgorjeli štala i još nekoliko pomoćnih objekata. Kako piše RTV Sana, do požara je došlo u toku noći, kada su svi ukućani već bili na spavanju. Probudila ih je dežurna patrola policije, koja je ugledala vatru na krovu Hasanićeve štale.

Kako evakuirati stoku iz zapaljene štale?

U posljednji trenutak uspjeli su spasiti dvije krave i kokoši koje uzgajaju, kao i traktor, ali je stradalo dosta stvari, kao i hrana za stoku. U požaru je izgorio ambar pun kukuruza, kao i 350 bala sa sijenom. Ovaj penzioner kaže kako sa svojim skromnim primanjima neće moći sanirati nastalu štetu i objekat vratiti u prvobitno stanje.

Stradala stoka

Za razliku od Hasanića, porodica Asmira Ramića u živiničkom naselju Đurđevik nije uspjela spasiti stoku u štali. Požar je prije dva dana zahvatio ovaj objekat u zaseoku Vrnajevići, u kojem su bili konj, krava i dvije junice. Izgorjeli su i oprema za konja i sijeno, piše RTV Živinice koji su pokrenuli i apel pomoći ovoj porodici.

U Podnovlju izgorilo više hiljada duluma niskog rastinja (Foto: Vatrogasci Srpske)

Civilna zaštita Tuzlanskog kantona objavila je da je posljednjih dana evidentiran značajan porast broja šumskih požara i požara niskog rastinja na području TK. Najveći broj njih prouzrokovan je nesavjesnim paljenjem vatre pri spaljivanju korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka prilikom obavljanja proljetnih radova, čišćenja poljoprivrednih, šumskih i drugih površina na otvorenom prostoru.

Ignorisani apeli

Starješina šamačkih vatrogasaca, Slobodan Milovanović rekao je Srni da stanovništvo nije uvažilo apele da se čiste dimnjaci i da je neophodan oprez pri čišćenju njiva, da se vodi računa o grijalicama u štalama. On je istakao da je u ovom mjesecu u Mjesnoj zajednici Obudovac izgorjela štala, a požar je, prema izjavi vlasnika, izazvala grijalica kod prasića, te je pričinjena velika šteta na objektu. Prema njegovim riječima, jučer i prekjučer izbili su požari prilikom pripreme zemljišta za obradu, pa je izgorio i dio šume u Novom Selu.

Ne palite vatru u blizini šume - predviđene kazne do 1.500 KM

Samo na jednoj lokaciji u selu Podnovlje kod Doboja je izgorilo više hiljada duluma niskog rastinja i šume. I na području Trebinja se vatrogasci bore s vatrenom stihijom, gdje je opožareno više od 2.000 hektara šume i niskog rastinja.

U posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona je zabilježeno oko 45 požarišta. Vatrogasci Konjica se deset dana bore sa vatrom gdje na strmom terenu gori borova šuma, nekoliko požara aktivno je na području Prozor-Rame i u Neumu.


Tagovi

Požar Šumski požar Štala Hašim Hasanić Asmir Ramić Slobodan Milovanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete