Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geološka istraživanja
  • 21.12.2021. 14:20
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Petrovo

Stanovnici Petrova se protive geološkim istraživanjima na Ozrenu

Radovi na istraživanju ruda na planini Ozren su zaustavljeni poslije protesta građana. Na njihovu stranu stala i skupština opštine Petrovo.

Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav (ilustracija)
  • 265
  • 85
  • 0

U opštini Petrovo, na planini Ozren velik se broj stanovnika protivi geološkim istraživanjima ruda. Naime, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je u aprilu ove godine izdalo rješenje kojim dozvoljava detaljna geološka istraživanja olova, cinka, nikla, bakra i prateće asocijacije metala na ovom području.

Rješenje za obavljanje ovih radova je dobila firma "Medeni brijeg" iz Bijeljine, koju je osnovala firma "Lykos Balkan Metals" (LBM), koja je registrovana u istoimenom gradu.

No, sve su aktivnosti obustavljene poslije protesta građana u novembru. Oni se boje da će slična situacija s iskopavanjima u Srbiji da se ponovi na Ozrenu, navodi Radio Slobodna Evropa

Skupština opštine Petrovo stala je na stranu svojih stanovnika i zatražila od načelnika da od nadležnog ministarstva traži preispitivanje zakonitosti rješenja kojim je dana dozvola za geološka istraživanja i da se obustave dalja ispitivanja na ovom području. Za sada se čeka odgovor Ministarstva i poziv na zvanični sastanak.

Protiv i Srpska pravoslavna crkva

LBM se bavi geološkim istraživanjima bazičnih metala koje prate i plemeniti, a Rješenje za područje Ozrena su dobili sredinom aprila 2021. godine. U dokumentu se navodi da predviđeni poslovi moraju biti završeni do 16. aprila 2023. godine i da je njihov nosilac morao da plati naknadu od oko 9600 maraka. U toj firmi očekuju reakciju Ministarstva i nastavak posla, no, do sada se iz Ministarstva nisu izjasnili o ovom slučaju.

Svim ovim radovima na planini Ozren se protivi i Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja je inicirala formiranje udruženja za zaštitu životne sredine "Ozrenski soko", kako bi spriječili eventualnu prodaju zemljišta firmi "Medeni brijeg".

Stanovnici ističu da im je nuđen novac za iskapanja na njihovim imanjima, a da su već nastale štete zbog sječe šumskog drveća. No, u prozvanoj firmi kažu da ne ulaze u posjede bez volje vlasnika i da su dio nastale štete isplatili.

Zatrovana bunarska voda i uginula stoka zbog istražnih bušotina litijuma u Srbiji

LBM posjeduje istraživačke licence u opštinama Petrovo, Mrkonjić Grad (uključujući dijelom Jezero i Šipovo) te u opštini Čajniče gdje također planiraju aktivnosti.

U saradnji sa "SNK Metali" i "Braha resources", koje su nosioci ovih dozvola za projekte Sinjakovo, Sočkovac i Čajniče, nastaviće radove na navedenim lokacijama.


Tagovi

Ozren Ministarstvo Petrovo Geološka istraživanja Kopanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]