Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja uz cestu
  • 12.03.2018. 10:30

Štandovi uz cestu u Gradiški bit će uređeni - korist će imati i stolari i poljoprivrednici

Prodaja poljoprivrednih proizvoda pored frekventnih magistralnih puteva veoma je unosna i respektabilna , ali i neuređena. Veliko šarenilo u pogledu improvizovanih štandova odbija kupce. U Gradišci su došli na ideju kako da riješe ovaj problem i unaprijede prodaju.

Foto: Boško Grgić Bigstockphoto/katebox
  • 1.517
  • 200
  • 0

Dr Slavko Dunjić, veliki gradiški humanista i narodni poslanik u nekoliko mandata, kaže da prodaja pored magistralnih puteva treba da bude značajan izvor prihoda za domaću poljoprivredu. Dunjić smatra da ovaj vid trgovine može biti u funkciji tokom većeg dijela godine, ali da ga treba urediti. To se posebno, prema njegovim riječima odnosi na veoma frekventno područje prema Kruškiku, odnosno autoputu ka Banjoj Luci , te prema Novoj Topoli i Romanovcima, gdje je intenzivna proizvodnja povrća, te lubenica i jagoda.

"Ranijih godina je do izražaja dolazilo šarenilo, raznolikost ideja, tako da i najbolji poljoprivredni proizvodni padnu u sjenku. I sam sam pobornik da kad putujem od poljoprivrednika pored puta kupim šljivu ili drugu voćku. Naravno, bilo bi poželjno da na tom mjestu mogu voćku i oprati, kako bih je konzumirao", navodiDunjić.

Ovu veoma zanimljivu ideju Dunjić je preko mladih ljudi zaduženih za agrarna i infrastrukturna pitanja plasirao do lokalne vlasti. Kaže da je optimista i da je do povoljnog rješenja lako doći.

"Naša opština poznata je i po veoma kvalitetnim stolarima – drvodjelcima. Moj prijedlog je da oni sačine jedinstven štand sa nastrešnicom i svime što je potrebno i to od ekološkog materijala. Svi bi od toga imali koristi i poljoprivrednici i stolari i opština", tvrdi Dunjić.

Lijevče polje poznato po povrću, Potkozarje po voću

Lijevčanski poljoprivrednici bi na taj način na više putnih pravaca bili u prilici da prodaju vlastite proizvode. Od lubenice i dinje, kojih ljeti ima u izobilju na području Nove Topole, preko jagode po čemu je poznat kraj od Nove Topole prema Srpcu, pa do paprike, paradajza i ostalih proizvoda.

Očekuje se da će ideja Slavka Dunjića (desno) zaživjeti već ove sezone 

"Naši poljoprivrednici su velemajstori u proizvodnji bostana, jagoda, paprike, paradajza, zatim sezonskog voća, od trešenja i višanja, preko kajsija i besaka, pa do grožđa i jabuka. Naravno tu su i budimke, dunje, šljive, pa razni pčelinji proizvodi. Zašto ih ne prodati na licu mjesta bez transportnih troškova. Ovo je veoma frekventan kraj, Gradiška je na sreću na evropskoj kapiji", rekao je dr Dunjić.

I poljoprivrednicima se dopala ova veoma zanimljiva ideja

Draško Banjac, povrtlar iz Mašića kaže da im je uvijek lakše bilo proizvesti nego prodati voće i povrće.

"Ovu ideju ćemo sasvim lagano progurati u lokalni parlament preko svojih odbornika. Korist će biti višestruka, a prodaja na kućnom pragu je dobra iz više razloga. Ne pravimo transportne troškove, zapošljavamo članove porodice kojima je lakše prodavati nego raditi u njivi i stvaramo sliku bogate i dobro organizovane lokalne zajednice", rekao je Banjac.

Očekuje se da će ova originalna ideja dr Slavka Dunjića biti realizovana već u sezoni koja dolazi,a sama po sebi zavrijeđuje snažan publicitet, jer rješava više nagomilanih problema. Najveća dobit je opsatanak našeg sela, koje ima izuzetne potencijale.


Tagovi

Slavko Dunjić Dalibor Dončić Momir Cvjetković Smajo Fajković Goran Rašković Lijevče polje Potkozarje Stočarstvo Povrćarstvo Agroklub Zadrugarstvo


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete