Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroekološka tranzicija
  • 22.01.2022. 13:30

Šta "kuhaju" evropski ministri na neformalnim sastancima - o pesticidima, šumama, cijenama?

O čemu diskutuju EU ministri na neformalnim sastancima? Kakva nas agroekološka tranzicija očekuje?

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 62
  • 65
  • 0

Niz sesija posvećenih ekološkim i energetskim izazovima održava se na dva neformalna sastanka ministara životne sredine i energetike zemalja članica Evropske unije, a koji još danas traje u francuskom Amiensu. Jedna je sjednica posvećena ulozi šuma i drvne industrije u klimatskim, energetskim i ekološkim politikama, a druga "pravednoj tranziciji".

Izazovi životne sredine

Centralni dio ovih susreta je zaštita prirodne sredine i unapređenje zdravlja ljudi. Prva sesija je fokusirana na evropsku akciju u vezi s fitosanitarnim proizvodima. Kako znamo, EU je u svojim strategijama "Od polja do viljuške" i "Biodiverzitet" postavila sebi cilj da prepolovi upotrebu pesticida do 2030. godine. Postizanje ovog cilja znači kolektivno provođenje agroekološke tranzicije, posebno osiguravanjem da se uvozna hrana proizvodi u usklađenost s ekološkim i zdravstvenim standardima EU, za što se zalaže Francuska koja predsjedava EU.

EU ministri traže zaštitu domaćih proizvođača i iste standarde za uvoznu robu

Diskusije se vode oko najboljih praksi u državama članicama, a koje se odnose na provođenje mjera za smanjenje upotrebe navedenih sredstava i odredbe koje treba ugraditi u usklađeni evropski okvir. Pažnja će se posvetiti mjerama kojima će se osigurati primjena visokih evropskih standarda sigurnosti hrane na uvoz namirnica tretiranih fitosanitarnim proizvodima.

Kada je riječ o strategiji održivosti EU za hemikalije, do kraja 2022. biće izmijenjeno nekoliko Uredbi, uključujući Uredbu o dosegu i Uredbu o klasifikaciji, pakovanju i označavanju hrane. Na dnevnom redu naće se ispitivanje mjera za zaustavljanje proizvodnje opasnih hemikalija zabranjenih u EU za izvoz.

Protiv krčenja šuma

Na dnevnom redu je i borba protiv sječe šuma. Evropska komisija je 17. novembra 2021. objavila prijedlog Uredbe koja ima za cilj spriječiti uvoz robe iz lanaca nabavke povezanih s krčenjem i degradacijom šuma. Ovaj prijedlog ima za cilj povećanje evropske potražnje za proizvodima bez krčenja šuma.

Krčenje i degradacija šuma velik su problem (Foto: Depositphotos/ whitestar1955)

Ministri životne sredine će istaći najbolje prakse, proizvode i ekosisteme kojima će se dati prioritet, kao i saradnju s trećim zemljama, s ciljem da se osigura da evropska akcija protiv krčenja šuma bude što efikasnija.

Energija i njen značaj

Ministri energetike će nastaviti debate započete u Evropskom vijeću i Vijeću ministara, o zaštiti potrošača od izuzetno promjenjivih i istorijski visokih cijena plina i električne energije, uz praćenje klimatskih ciljeva Unije.

Primat će imati smanjenje potrošnje energije i otpada. U središtu razgovora ministara biće ugradnja ovog principa u nacionalne i evropske politike klimatskih promjena, bilo da se tiču borbe protiv energetske nesigurnosti, sigurnosti snabdijevanja, inovacija ili konkurentnosti.


Tagovi

Francuska Amiens Sastanak ministara Tranzicija Krčenje šuma


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete