Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznake za sjeme
  • 28.03.2023. 18:00

Šta je sorta, a šta hibrid?

Varijetet, sorta i hibrid su oznake za sjeme, ali šta one znače i šta nam govore?

Foto: Depositphotos/DaLiu
  • 343
  • 19
  • 0

Ljude ponekada bune pojmovi kao što su varijetet, sorta i hibrid. Neupućeni će čak reći da je GMO sve što nije sorta, a to je velika greška. Kako bi bili uspješni u uzgajanju biljaka, potrebno je da znamo kako i na koji način one prenose svoje osobine na buduće potomstvo.

Varijacije unutar jedne vrste se odnose na raznolikost. Tako ćemo pod latinskim nazivom Brassica rapa prvo pomisliti na repu. Međutim, kada se tome doda oznaka za varijetet vidjećemo sasvim različito povrće koje je veoma srodno.

Tako se, na primjer, Brassica rapa var. rapa se odnosi na repu, ali Brassica rapa var. perviridis ili var. chinensis ili var. purpurea niti ne liče na repu kakvu mi poznajemo. Prva je biljka japanski špinat komatsuna, druga kineski kupus bok choy, a treća ljubičasta cvjetnica choy sum.

Šta je sorta?

Pod pojmom sorte podrazumijevamo grupu biljaka iste vrste koje se odlikuju specifičnim osobinama, čije sjeme vjerno prenosi takve osobine iz generacije u generaciju. Najčešće su vezane za određeno područje gdje su se prilagodile na klimatske uslove.

To je ključ opstanka mnogih starih sorti koje danas uzgajamo. Svako od nas može da sačuva sortno sjeme i uzgaja u svojoj bašti. Takav je slučaj s mnogim sortama povrća gdje je možda najpopularniji paradajz, ukrasnog, ljekovitog i začinskog bilja.

U voćarstvu se širenje određene sorte omogućava uzimanjem plemki sa stabla koje ima poželjne osobine i kalemljenjem ili vegetativnim razmnožavanjem. Kada sa stabla jabuke sorte Granny Smith uzmemo plemku ili pupoljak oni će vjerno prenijeti njezine osobine. Budući da su stabla jabuke stranooplodna, njeno sjeme nastaje oprašivanjem, a polen može biti od neke druge sorte. Zbog toga sjemenka ne prenosi vjerno osobine izvornog stabla.

U voćarstvu se sorte čuvaju uzimanjem plemki

Kod žitarica razlikujemo ozime i jare sorte. To nam govori koji je optimalan termin sjetve, kakva je otpornost na niske temperature i dužina vegetacijskog perioda.

Hibridi ne prenose svoje osobine

Ukrštanjem, odnosno oprašivanjem dvije ili više sorti nastaje sjeme iz kojeg će se razviti hibridne biljke. To je pojava koja se normalno dešava u prirodi i zahvaljujući njoj nastale su brojne sorte. Ne radi se o GMO usjevima, jer GMO podrazumijeva unošenje genetskog materijala u biljke do kojeg prirodnim putem nikada ne bi došlo. Takvo je ubacivanje gena bakterija u žitarice, ili ribe u paradajz.

Oznaka F1 na kesicama sjemena biljaka nam daje podatak da se radi o hibridnoj biljci. Kada sačuvamo njezino sjeme, nećemo dobiti vjerno prenošenje osobina.

Koja je razlika između sortnog i hibridnog F1 sjemena?

Zbog toga se profesionalni proizvođači svake godine odlučuju za kupovinu visokoprinosnih hibrida. Neki su se toliko odomaćili da su postali lako dostupni i jeftini. To je slučaj s hibridom krastavca Levina F1. Kod kukuruza se za sjetvu koriste hibridi razvrstane u grupe zrenja (FAO) od 100 do 1000.


Tagovi

Varijetet Sorta Hibrid Sortno sjeme Hibridno sjeme Prenošenje osobina Plemke Stare sorte


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete