Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 14.08.2019. 16:00

Sremska govedina kreće ka Turskoj

Novi kontigent goveđeg mesa uskoro kreće ka Turskoj iz mesne industrije Srem Šid. Svi kapaciteti mesnog giganta su u funkciji, a raspoloživo ljudstvo je aktivirano za potrebe izvoza.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 526
  • 25
  • 0

Nova porudžbina je namenjena turskoj humanitarnoj organizaciji Kizilej, a povodom proslave Kurban bajrama koji ova organizacija pomaže u 51 državi sveta.

Iz Srem Šida put Turske u narednih nekoliko dana biće isporučeno meso obrađeno sa oko 800 grla goveda. Turska organizacija je na tenderu povodom Kurban bajrama dala svoje poverenje mesnoj industriji iz Šida.

"Veoma smo zadovoljni saradnjom koju smo ostvarili ovde u Srem Šidu. Nadamo se da ćemo nastaviti i u narednom periodu saradnju. Nakon odrađenog posla meso šaljemo širom sveta za proslavu našeg praznika", kaže Sulejman Islamoglu, zamenik direktora turskog Kizileja.

EU govedina uskoro kreće put Japana

Dnevno će biti obrađeno po 200 grla goveda 

U Srem Šidu koji ispunjava sve uslove za izvoz u Tursku, kad su u pitanju neophodne dozvole, linija pangleraja je u punom radnom kapacitetu. Radnici su zadovoljni s obzirom na to da je u pitanju, prema najavama, početak distribucije za područje koje zahteva halal sertifikat.

Na dnevnoj bazi za četiri dana, koliko je potrebno da se obradi 800 grla goveda, biće odrađeno po 200. Kontrola posla koji se obavlja prema savremenim metodama uz poštovanje svih zahteva za islamsko tržište je prisutna svakodnevno, prenosi RTV. 

Posle posla koji će biti završen u predviđenim rokovima i ispoštovan prema zacrtanim planovima očekivanja su da će Srem Šid nastaviti sa plasmanom robe na tržište Turske.

Izvoz junećeg mesa iz Srbije u Tursku prošle godine vredeo 19,2 miliona evra

Izvoz junećeg mesa iz Srbije u Tursku prošle godine vredeo je 19,2 miliona evra i učestvovao je sa devet odsto u ukupnom uvozu ovog mesa u tu zemlju, pokazuju podaci koje je Turska prijavila Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prošle godine Turska je povećala uvoz sveže i sušene govedine 5,3 puta. Dve trećine mesa kupila je iz Poljske, 18 odsto iz Bosne i Hercegovine, a manje od Srbije je kupila iz Ukrajine, Mađarske, Francuske, Rumunije i Litvanije. Turska je nabavila ukupno 54.000 tona govedine od čega je 3.609 tona došlo iz Srbije. Prosečna uvozna cena bila je 3.959 evra po toni, dok je iz Srbije kupljena po prosečnoj ceni od 5.314 evra (34,2 odsto iznad prosečne cene), prenela je Politika. 

"Cena junećeg mesa iz Srbije, koje se prodaje u Turskoj, znatno je viša od onog koje dolazi iz drugih zemalja. Razlog je to što stoka u Srbiji dobija hranu koja nije GMO i koja je kvalitetna. Naravno, da ne bacaju kupci novac zalud. Problem je to što je naš stočni fond oslabljen a govedarstvo na najnižim granama", rekao je ranije Branislav Gulan, agrarni analitičar.

On je istakao da je prosečna cena po kilogramu prošle godine dostigla 5,4 evra i to u oba tromesečja u kojima je proknjižen uvoz. Neznatno višu cenu imala je govedina iz BiH (5,56) dok je Poljska koštala 3,47 evra.


Izvori

RTV


Tagovi

Izvoz govedine Turska Goveđe meso Grla goveda Obrada mesa Sulejman Islamoglu Branislav Gulan


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.