Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 18.08.2022. 11:00

Srbijanski ratari neće potpisati prijedlog Ane Brnabić, zbog "podvale"

Inicijativa naglašava u pismu premijerki da je neophodno da "od danas iznalaze rješenja za 2023., ali pod hitno i odmah"

Foto: Julijana Kuzmić
  • 51
  • 25
  • 0

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije obavijestila je premijerku te zemlje Anu Brnabić da neće potpisati tekst koji je predožila udruženjima ratara, zbog "podvale nastale prekrajanjem postignutog dogovora", prenosi FoNet.

Od nje su zatražili da "dobro pročita" njihove zahtjeve kako bi mogli da nastave pregovore. U pismu upućenom premijerki se ističe da su se nezadovoljni ratari sklonili sa ulica, ali da protest nije završen.

"Pokušali smo da dogovorimo garantovanu cijenu suncokreta, ali nismo uspjeli jer se blokada saobraćaja smanjivala tako što su nam razbili jedinstvo i posebno vršili pritisak na pojedina udruženja. Bilo je i mnogo prijetnji kojekakvih službenika, raznih sekretara iz mjesnih zajednica i opština, pa su ljudi odustajali od protesta", rekao je ispred Inicijative Radoslav Adamović za Betu.

"Rješenja pod hitno i odmah"

Kako dalje prenosi Glas Šumadije sadržaj pisma, ratari naglašavaju da su sa ulica sklonili traktore iz razloga da "ne destabilizuju državu u vrijeme pregovora u Briselu", i od sada šta dogovore odmah potpisuju "pasus po pasus da ne bi došlo ponovo do podvale kao jučer u zgradi Banovine u Novom Sadu, kada je dogovoreno prekrojeno".

Prekinuti protesti u Srbiji: Dogovor postignut, ali ratari neće sjediti skrštenih ruku

Inicijativa naglašava dalje u pismu srbijanskoj premijerki Ani Brnabić da je neophodno da "od danas iznalaze rješenja za 2023., ali pod hitno i odmah", za subvencije po hektaru, dizel gorivo bez dijela akciza, vještačko đubrivo subvencionisanje u određenom procentu, naknade za odvodnjavanje za cijelu teritoriju Republike Srbije i iznalaženje rješenja za proglašenje elementarne nepogode.

Siromašna žetva

U pismu se ocjenjuje da će žetva i berba jesenjih plodova biti vrlo siromašna i da će kratko trajati, pa traže od premijerke da polovinom septembra nastave pregovore.

Podsetimo, predložena je cenu suncokreta od 73 dinara (1,19 KM) po kilogramu, uz ograničenu marža posrednika na maksimum 2,6 dinara (0,04 KM). Poticaj za gorivo bi iznosio 20 dinara (0,32 KM) po litri za 50 litara po hektaru. Poljoprivrednicima je obezbijeđen moratorijum na kredite do jedne godine, premija za mlijeko bi bila 15 dinara (0,24 KM) za dva kvartala, dok je "obećano" da će se u narednom periodu razgovarati sa stočarima u vezi sa mjerama u ovoj grani agrara.


Tagovi

Protest Nastavak pregovora Ana Brnabić Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete