Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 14.04.2022. 12:00

Srbija zbog velikih zaliha zaustavlja proizvodnju brašna - moguć izvoz susjedima?

Ministarstvo poljoprivrede Srbije pripremilo je za današnju sjednicu Vlade prijedlog odluke o ukidanju zabrane izvoza žitarica i jestivog suncokretovog ulja uz mjesečne kvote za izvoz u susjedne zemlje, dok će izvoz brašna najvjerovatnije biti bez ograničenja.

Foto: Depositphotos/Valmedia
  • 133
  • 39
  • 0

Mlinari u Srbiji počeli su da zaustavljaju proizvodnju brašna jer su zalihe ogromne zbog zabranjenog izvoza, a zbog dugog skladištenja moguće je da će se brašno ubuđati, rekli su mlinari za Betu.

Zalihe oko 20.000 tona

Direktor poslovnog udruženja mlinara i fabrika tjestenina "Žitounija" Zdravko Šajatović rekao je da su zalihe brašna oko 20.000 tona i da mlinari polako zaustavljaju proizvodnju jer nemaju kome da ga prodaju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na sastanku s predstavnicima udruženja "Žita Srbije" obećala da će država naći način da pomogne proizvođačima, prerađivačima i izvoznicima žita u situaciji kad je zabranjen izvoz pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja.

Vlasnik mlina "Žitopromet" u Senti Predrag Đurović rekao je danas da na zalihama ima 1.500 tona brašna i da će za dan-dva zaustaviti proizvodnju jer je popunio sve skladišne kapacitete.

"Stvorili smo enormne zalihe koje ne možemo da izvezemo. Ta zabrana nam guši proizvodnju, a ogromne količine brašna mogu da se pokvare", rekao je Đurović.

Dodao je da bi zaustavljanje proizvodnje brašna tipa 500 i 850 moglo izazvati i nestašicu tog proizvoda tipa 400 koji je najtraženiji na domaćem tržištu. Kada se ne proizvode tip 500 i tip 850 ne može da se proizvodi ni tip 400.

Inostrani kupci traže druge snabdjevače

On je rekao da je šteta od zabrane višestruka jer je, osim što proizvođači ne mogu da ga prodaju na inostranom tržištu i što će kupci naći druge snabdjevače, ne mogu da podignu ni cijenu na domaćem jer je za tip 400 zamrznuta. Dodao je da Bosna i Hercegovina, koja proizvodi daleko manje količine pšenice od Srbije, da je kupuje u Mađarskoj, melje i izvozi u zemlje regiona.

Hoće li Srbija odobriti izvoz žitarica u BiH - analiziraju raspoložive količine

Podsjetimo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je ranije da su dobili čvrsto uvjeravanje da će Vlada Srbije donijeti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina. Riječ je o 196.145 tona merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije pripremilo je za današnju (14.4.) sjednicu njihove Vlade prijedlog odluke o ukidanju zabrane izvoza žitarica i jestivog suncokretovog ulja uz mjesečne kvote za izvoz u susjedne zemlje, dok će izvoz brašna najvjerovatnije biti bez ograničenja, saznaju Vijesti.

Dio crnogorskih pekara i trgovaca je u protekle dvije sedmice brašno nabavljao iz Bugarske po višim cijenama i znatnim troškovima prijevoza, zbog čega su razmatrali i novo povećanje cijena osnovnog bijelog pšeničnog hljeba. Ta odluka sačekat će kalkulacije s novim cijenama brašna iz Srbije.


Tagovi

Brašno Žitarice Srbija Izvoz Ana Brnabić Zdravko Šajatović Predrag Đurović Staša Košarac


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete