Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 15.10.2018. 15:30

Srbija u decembru ili januaru ponovo izvozi pšenicu u Egipat!

Egipat je najveći globalni uvoznik pšenice, a Srbija je prvi put posle 30 godina dobila sertifikat za izvoz.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 719
  • 35
  • 0

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, počeće u decembru ove godine ili januaru 2019., izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Podsetimo, Egipat je najveći globalni uvoznik pšenice, a Srbija je prvi put posle 30 godina dobila sertifikat za izvoz. Očekuje se da se u poslednjoj nedelji novembra i početkom decembra uvoznik obavi kontrolu skladišnih kapaciteta. 

Govoreći o budućim koracima u pogledu jačanja izvoza žitarica, ministar je rekao da ono što Srbija planira sa Egiptom, kada je reč o izvozu pšenice, isto planira sa izvozom kukuruza u Kinu i Indoneziju, stoji u saopštenju.

Omogućavanje izvoza srpske pšenice u Egipat, konkretan je rezultat zajedničkog projekta Udruženja Žita Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Ministarstvapoljoprivrede

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da je ta banka do sada u Srbiji uložila pet milijardi evra, od čega je trećina novca otišla na finansiranje privatnog sektora, a dobar deo novca za poljoprivredu: "Očekujem da će biti nastavljen rad na modernizacije poljoprivrede u vašoj zemlji, a mogu da najavim i nastavak ulaganja, kao i pomoć u pogledu bezbednosti hrane i fitosanitarne kontrole, kako bi proizvodi iz Srbije bili konkurentni na tržištu EU".

Direktor agrobiznis sektora za jugoistočnu Evropu u toj banci, Miljan Ždrale, naglasio je da je srpska poljoprivreda jedan od najvažnijih pogona i lokomotiva razvoja srpske ekonomije. Najavio je da će se prvi put ove godine na globalnoj konferenciji žita u Ženevi, uz više od 550 učesnika iz svih zemalja sveta, predstaviti asocijacija Žita Srbije, kao i potencijali ulaganja u rečnu infrastrukturu, s obzirom na to da je Dunav najkraća ruta za izvoz proizvoda iz Srbije.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Branislav nedimović Pšenica Egipat Setrifikat Žužana Hargitai Miljan Ždrale


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u