Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donesena odluka
  • 11.03.2022. 12:00

Srbija definitivno zabranila izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja

Razlog donošenja ove odluke je pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast potražnje, kako na svjetskom tako i na domaćem tržištu

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 97
  • 7
  • 0

Vlada Srbije je donijela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo - zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja. Razlog donošenja ove odluke je pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast potražnje, kako na svjetskom tako i na domaćem tržištu.

Poslovno Udruženje mlinske, pekarske i tjesteničarske industrije Srbije "Žitounija" uputilo je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i Privrednoj komori Srbije u kome traže da se brašno izuzme iz zabrane izvoza.

"Izvoz brašna nikako ne bi trebalo zabraniti, imamo ga, ne znamo šta ćemo s njim", rekao je predsjednik tog udruženja Zdravko Šajatović.

Sjemenski kukuruz i gnojivo nemoguće nabaviti - zalihe prazne

S druge strane, Privredne komora Srbije predložila je Vladi Srbije uvođenje kvota na izvoz pojedinih žitarica, ali ne i potpuno ograničavanje njihovog izvoza, kako bi se ostavila mogućnost poljoprivrednicima da zbog povećanih berzanskih cijena žitarica, prodajom istih ostvare zaradu i na taj način nadomjeste rastuće troškove cijena goriva.

Ukoliko bi se uvela potpuna obustava izvoza PKS, na osnovu informacija koje dobija od proizvođača, smatra da bi mjeru potpune zabrane vremenski bilo važno ograničiti na sedam do 10 dana. Isti zahtjev je, kako je navedeno, urađen i za proizvođače ulja, s obrazloženjem da je svjetsko tržište sirovog i rafiniranog ulјa od suncokreta usljed ukrajinske krize potpuno destabilizirano porastom tražnje i cijena.


Tagovi

Zabrana izvoza Izvoz pšenice Zabrana Kvote Srbija Suncokretovo ulje Brašno


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete