Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalna klaonica
  • 08.12.2022. 15:00

Šokantni uslovi za životinje i hranu u mađarskoj ilegalnoj klaonici

U dvorištu su pronađi brojni ostaci zaklanih životinja, glave goveda u stanju raspadanja, kosti, oderana koža, stajnjak pomiješan s ostacima i crijevima

Foto: Nébih
  • 97
  • 53
  • 0

Mađarski inspektori Nacionalnog ureda za sigurnost prehrambenog lanca Nébih su izvršili raciju tokom novembra kod ilegalnog proizvođača hrane u županiji Pešta u saradnji s policijom. Tokom obavljanja dužnosti suočili su se sa prizorima koji su i profesionalcima bili mučni.

Šokantni uslovi 

Životinje su držane na lokaciji koja nije registrovana, a obavljane su brojne nezakonite radnje. Nije ispoštovan ni minimum zahtjeva za zdravlje životinja i prevenciju epidemija, a higijensko - sanitarni uslovi su bili katastrofalni, pišu na svojim stranicama. 

Osim što su životinje držane u katastrofalnom okruženju, obavljano je bespravno klanje, prerada i dimljenje u uslovima koji su, ističu, šokantni. Uviđaj je urađen na imanju koje se nalazi u zoni visokog rizika sa stanovišta afričke svinjske kuge. Utvrđene su brojne povrede zakona u vezi sa životinjama koje se ondje drže (goveda, svinje, ovce, živina).

Držane su u groznim uslovima

Nije bila dostupna ni potrebna dokumentacija ni zdravstveni podaci za domaće životinje koje su se ilegalno držale, a svinje i ovce su bile neoznačene. U dvorištu su pronađi brojni ostaci zaklanih životinja, glave goveda u stanju raspadanja, kosti, oderana koža, stajnjak pomiješan s ostacima i crijevima.

Nepoznato zdravstveno stanje životinja samo po sebi predstavlja ozbiljan epidemiološki i bezbjednosni rizik. Klanje, proizvodnja mesnih prerađevina, dimljenje i ostalo odvijali su se u zastrašujuće nezdravom okolišu. 

Bez dozvole, dokumentacije, sljedivosti... 

Vlasnik nije imao potrebnu službenu dozvolu ili registraciju za proizvodnju hrane. Nije vodio nijednu propisanu dokumentaciju, pa nije bila ispunjena sljedivost, jedan od osnovnih zahtjeva bezbjednosti hrane.

Trula, smrdljiva svinjetina

U dvorištu su pronađeni mašina za čupanje perja, kazan, stalak s kukama za meso, te pušnica od cigle. U ostali dijelovima imanja pronađeni su zarđala, prljava mašina za punjenje kobasica i velika mašina za mljevenje mesa. U plastičnom kontejneru za smeće od 120 litara pronađena je trula, smrdljiva svinjetina. Dio zgrade koji se koristio za proizvodnju hrane bio je nečist, prljav i neuredan. Nisu bili osigurani ni osnovni higijenski uslovi za, primjerice, pranje ruku.

Nébih je pokrenuo službeni postupak protiv dotične osobe, a zbog ozbiljnog i višestrukog kršenja zdravlja životinja i sigurnosti lanca ishrane naređeno je ograničenja prometa svake pojedine stoke. Odmah su s tržišta povučene pronađene namirnice. Zabranjeno je njihovo stavljanje u promet i korištenje te su stavljene pod službenu blokadu. U toku su postupak i određivanje novčane kazne.

Oprez, video sadrži uznemirujuće snimke.

 


Fotoprilog


Tagovi

Mađarska Ilegalna klaonica Ilegalna proizvodnja hrane Sigurnost hrane Nebih Meso u Mađarskoj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]