Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problem izvoza
  • 15.07.2022. 09:00

Šokantne fotografije bh. kornišona - njemački kupac ih odbio, ogromna šteta

Svježi krastavci iz Bosne i Hercegovine su u Njemačku, zbog zadržavanja na granici, stigli potpuno neupotrebljivi te je kupac odbio njihovo preuzimanje. 

Foto: Facebook/S. Selimović
  • 842
  • 193
  • 0

Nadležne institucije oglušile su se na apel izvoznika svježeg voća i povrća iz Bosne i Hercegovine, koje zbog dugog zadržavanja kamiona na granicama gubi na kvalitetu, a štete trpe bh. privrednici. Šokantne fotografije istovara kornišona iz BiH u Njemačkoj objavio je sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije TK-a u Kantonalna privredna komora Tuzla Suad Selimović.

Kako se može vidjeti, svježi krastavci iz Bosne i Hercegovine su u Njemačku stigli potpuno neupotrebljivi te je kupac odbio njihovo preuzimanje. 

Šteta 50.000 KM

"Hladnjača s utovarenim kornišonima je čekala dva dana na graničnom prijelazu Gradiška. Cijeli utovar ide na uništenje koje plaća naša firma koja izvozi. Plaćen krastavac, transport, carinska dokumentacija, uništenje proizvoda sve ukupno košta 50.000 KM", naveo je Selimović.

Šteta izvoznika ukupno košta 50.000 KM

Sa sastanka početkom jula, održanog u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, izvoznici i prevoznici svježeg voća i povrća su uputili zahtjev za hitan sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, ministrom vanjske trgovine Stašom Košracem, ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem te drugim državnim i entitetskim zvaničnicima, no niko se nije odazvao njihovom pozivu.

Košarac je krajem juna uputio inicijativu prema nadležnim organima Hrvatske za rješavanje ovog problema. On je tada naveo kako se procjenjuje da će biti izvezene značajne količine voća i povrća iz BiH, prvenstveno svježe šljive i to 8.000 tona, krastavca kornišona 5.000 tona, te određena količina paprike.

Na GP Gradiška, fitosanitarni inspektori u Hrvatskoj rade samo do 15 sati, a vikendom ne rade. Zbog čekanja i po dva dana, samo radi pregleda dokumentacije, jer su utovari zapečaćeni od strane bh. inspektora, izvoznici trpe štetu jer ne stižu na istovar na vrijeme. 

Selimović je objavio i fotografije koje su napravili vozači, a na kojima se vidi ogromna kolona kamiona na graničnom prijelazu. Tvrde da je riječ o 50 hladnjača, a zbog bojazni da bi mogli trpjeti posljedice, vozači kriomice fotografišu.

Duga zadržavanja kamiona na granici

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Kornišon", Jasmin Selimović, kaže nam da je ove godine odlučio predavati rod u poljoprivrednu zadrugu kako bi izbjegao štete kada kupci u EU odbiju primiti robu.

"Zasad nemam problema, iz zadruge su nam garantirali kompletan otkup, mi imamo ugovor, a oni dalje izvoze. Kornišon je ove godine dobro rodio, a sve što uberemo preuzimaju u toku dana", kaže on.

Izostala reakcija

Vanjskotrgovinska komora BiH je uputila još jednom apel nadležnim institucijama da se što hitnije pristupi iznalaženju adekvatnih rješenja zbog dugog zadržavanja robe na graničnim prijelazima, posebno u već započetoj sezoni izvoza lako kvarljive robe.

Duga zadržavanja i zastoji na granici s Republikom Hrvatskom mogu se riješiti otvaranjem dodatnog BIP-a i "zelenih koridora", te produženjem radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni. Izrazili su veliko žaljenje zbog izostanka reakcije nadležnih u situaciji koja zahtijeva razumijevanje svih aktera kako bi se pomoglo privrednicima da realiziraju svoje ugovorene poslove.


Fotoprilog


Tagovi

Kornišoni Izvoz voća Izvoz povrća Suad Selimović Jasmin Selimović Granični prijelaz Gradiška


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete