Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zova
  • 29.06.2019. 16:00

Sok od zove ukusan i zdrav napitak, evo kako da ga napravite

Zova je u punom cvatu i vreme je da taj predivan miris i aromu spremite za naredni period i uživate u ovom ukusnom soku tokom letnjih dana. Veoma je bitno da nađete procvetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja.

Foto: Depositphotos/bjonesphoto
  • 2.447
  • 44
  • 2

Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mešavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i lekovit. 

Početak leta je vreme kada zova cveta u punom sjaju, ima je gotovo svuda, a od nje se pravi jedan od najlepših sokova. A, prva sećanja na ovaj sok mnoge od nas vežu za detinjstvo. Sok od zove je tradicionalan napitak naših predaka, a može se praviti i u kombinaciji sa drugim voćem.

Napravite sirup od zovinih bobica

Zovu je najbolje brati sedam dana posle kiše, kako bi imala što više polena

Berba ovih cvetova se vrši po suvom i lepom vremenu i u vreme punog cvetanja zove. Veoma je bitno da nađete procvetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvet po cvet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svežina.

"Sok od zove se pravi kao sirup, sipa se dva prsta soka u čašu a ostatak je voda, možete ga praviti sa kiselom ili običnom vodom, a jedna do dve čaše dnevno biće dovoljna da očuva vaše zdravlje. Uzme se 50 cvetova, lepo se opere i potopi sa pet litara vode i 7 do 8 limuntusa. Potrebno je da sok tako odstoji 24 sata, sutradan da se procedi, i nakon ceđenja koliko litara soka ispadne toliko se šećera dodaje. Zatim se meša dok se šećer ne istopi, a može se dodati i konzervans," kaže domaćića Dragica Janković.

Prema Dragicinim rečima, zovu je najbolje brati sedam dana posle kiše, kako bi imala što više polena. 

Zova kao pomoć pri alergijama

Ako se ipak odlučite za kupovinu ovog soka, znajte i da je cena pristupačna, pa tako jedan litar sirupa od zove košta 300 dinara.

Ovaj sok je dobar kao i pomoć pri prehladi, ukoliko osećate da ćete dobiti grip idelan lek je čaj od osušenih cvetova zove ili domaći sok. 

Ova biljka je takođe korisna kod astme i upale disajnih organa, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja. Cvet zove se takođe može koristiti i kao sredstvo protiv polenskih alergija, ona ima i detoksikacijsko delovanje, jer pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezda. 

Zovine bobice takođe mogu biti zdrave ali samo kada su zrele, i oni nakon kuvanja imaju visok sadržaj antioksidanata, jer tada dolazi do eliminacije cijanida koje zovine bobice imaju u nezrelom stadijumu. Zova je naročito bogata flvonolom, antioksidantom, ipak zbog previše šećera u sirupu koji služi kao konzervans, sa ovim slatkim napitkom ne treba preterivati.

Sastojci za sirup od zove:

  • 30 cvetova zove
  • 3 l vode
  • 4 kesice limunske kiseline
  • 3 limuna
  • 3 kg šećera         

Priprema soka od zove: 

Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Drugi dan sirup procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.


Tagovi

Sok od zove Cvet zove Berba zove Zovine bobice Dragica Janković


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.