Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanski Most
  • 23.03.2023. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

SLUP: Očekujemo federalne poticaje narednog mjeseca

Obim proizvodnje mlijeka u Sankom Mostu je lani smanjen za oko pola miliona litara, koliko proizvede jedna farma sa 60-70 grla

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 221
  • 36
  • 0

Poljoprivrednici s područja općine Sanski Most lani su zabilježili negativne rezultate u proizvodnji, a na njih su, kako je istaknuto na redovnoj godišnjoj skupštini Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika (SLUP), utjecali brojni faktori, od situacije s korona virusom do ekstremne suše.

Samo obim proizvodnje mlijeka smanjen je za oko pola miliona litara. Ovi zabrinjavajući podaci traže hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se očuvala mljekarska proizvodnja.

"U 2021. smo imali 7,1 milion litara, a prošle godine 6,6 miliona litara. To je otprilike za pola miliona manje, odnosno to je jedna farma sa 60-70 muznih krava", pojasnio je Husein Selimović, predsjednik SLUP-a, za lokalnu RTV Sana.

U ovoj godini, kako navode, očekuju veću podršku sa svih nivoa, bilo da se radi o isplatama poticaja, konkretnoj novčanoj podršci poljoprivrednim obrtima, a među najvažnijim ističu donošenje Strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja FBiH i Unsko-sanskog kantona.

"Očekujemo da se do kraja ovog mjeseca donese program raspodjele federalnih poticaja, da se sljedećeg mjeseca isplati četvrti kvartal za mlijeko ako se želi da se što veće površine zasiju u ovoj proljetnoj sjetvi", rekao je Selimović.

Ove godine veći poticaji za poljoprivrednike u USK

Poljoprivredni proizvođaču prošlu godinu pamte kao veoma tešku, s izrazito visokim cijenama poljoprivrednog repromaterijala.Na početku proljetne sjetve ove sezone, cijene su nešto niže, no proizvođači su još uvijek u neizvjesnosti.

"Bile su drastično visoke cijene, dosta se ljudi povuklo iz poljoprivrede. Mlađi momci su otišli vani. Kako će biti ove godine, cijene u 2023. jesu malo spuštene, sad dokle će to trajati ne zna niko", rekao je Enes Tatrević, poljoprivrednik iz Sanskog Mosta


Tagovi

Poljoprivreda Proizvodnja mlijeka Enes Tatrević Husein Selimović Farmeri Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika SLUP


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete