Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FPM Agromehanika
  • 12.05.2019. 18:00

Sledeće godine i do 500 traktora putuje iz Boljevca na četiri tržišta

Preduzeće FPM Agromehanika iz Boljevca, jedno od najvećih proizvođača poljomehanizacije u Jugoistočnoj Evropi do kraja godine planira da pokrene pogon za sklapanje traktora.

Foto: Slađana Aničić
  • 1.813
  • 88
  • 0

Preduzeće FPM Agromehanika iz Boljevca, jedno je od najvećih proizvođača poljomehanizacije u Jugoistočnoj Evropi. Sarađuje i sa indijskom kompanijom Sonalika, čije traktore Solis sklapa u Boljevcu.

U sadašnjoj fazi se u fabrici obavlja sklapanje traktora u polurasklopljenoj fazi, a od naredne godine krenuće i pogon za sklapanje kompletno rasklopljenih traktora.

Proširenje postojeće hale 

U okviru fabrike postoji hala, koja će kako je rukovodilac službe prodaje i marketinga Boris Ćorović, rekao biti preuređena do kraja godine, te da će početkom sledeće godine na četiri tržišta i to za Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu biti distribuirano 500 traktora godišnje.

"Radićemo montažu kompletno rasklopljenih traktora, radi optimizacije transportnih troškova i u krajnjem cilju to je prelazni korak ka nekoj krajnjoj fazi, jer planiramo da određeni deo komponenti traktora lokalizujemo ili da se proizvode direktno kod nas za šta posedujemo kapacitete, ili da se nabavljaju od lokalnih proizvođača u Srbiji," rekao je Boris Ćorović. 

Preostala je adaptacija nove hale, koja će kako je objasnio biti proširena, i u okviru koje će biti ugrađena nova oprema, poput proizvodnih traka, kolica, a biće i obučeno osoblje. 

Na Poljoprivrednom sajmu četiri različite linije

Kompanija FPM Agromehanika izlaže svoje proizvode od 1983. godine na Novosadskom sajmu. Izlažu redovan program koji se sastoji iz četiri linije i to: linije za košenje, za obradu sena, gde su kosačice, rotacioni sakupljači prevtrači sena, potom linija mulčara, a na Novosadskom sajmu posetioci mogu videti i liniju za obradu zemljišta, rotacione freze i rotacione drljače, kao i motoprogram, gde su motokultivatori, motokosačice, i priključni uređaji za te mašine.

Kako je FPM Agromehanika i generalni distributer traktora marke Solis (Indijski proizvođač International Tractors Limited, Sonalika) za Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, posetioci Sajma imaju priliku i ove mašine da vide i pazare na njihovom štandu. Pojedini Solis traktori su poljoprivrendicima dostupni preko IPARD programa. 

Novi dizajn voćarskih mulčera i daske za sneg 

Od noviteta Ćorović je napomenuo novi dizajn voćarskih mulčera. Naime voćarski mulčeri spadaju u grupu poljoprivrednih mulčera i prvenstveno su namenjeni za usitnjavanje biljnih ostataka nakon rezidbe, kao i korova i trave u voćnjacima i vinogradima. Pored svoje osnovne namene mogu se koristiti i za usitnjavanje biljne mase, uređivanje i održavanje svih drugih poljoprivrednih, komunalnih, zapuštenih i neobrađenih površina. 

Tu su i nove prednje daske za sneg koje se mogu videti na traktorima. Oni imaju sistem za amortizaciju snega, odnosno opruge prilikom nailaska na sneg amortizuju udarac, tako da se čuva i sam traktor i efikasnije čisti sneg.

Popusti na Poljoprivrednom sajmu od tri do 30 odsto 

Najskuplji traktor u ponudi je Solis 110 koji sa ugradnom kabinom košta 46.100 evra, a  najjeftiniji je Solis 20 i on je bez kabine 7.810 evra. Popusti od tri odsto aktuelni su za traktore do 31. maja, dok je na mehanizaciju do deset, a na određene delove rezervnih delova čak i do 30 odsto.

Veliku pažnju posetilaca izazivaju mašine za košenje i sakupljanje sena, potom traktori do 45 konja. 

Kompanija će svoje proizvode izlagati na Sajmu Agrotehnike u Hanoveru u novembru mesecu.


Tagovi

FPM Agromehanika Poljoprivredni sajam Solis Mehanizacija Traktori Boris Ćorović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.