Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prava radnika
  • 13.11.2021. 18:00
  • Njemačka

Sezonski radnici u Njemačkoj izloženi kršenju radnih prava?

Terensko istraživanje otkrilo je nepotpune isplate plaća radnicima, velike odbitke, ali i nedostatak socijalnog i zdravstvenog osiguranja te neadekvatan smještaj.

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
  • 189
  • 40
  • 0

Sezonski radnici u poljoprivredi izloženi su brojnim kršenjima radnih prava u Njemačkoj, navodi se u izvješću saveza Fait Agriculture Initiative koji istražuje sezonski rad u toj zemlji.

U njemu je utvrđeno da je ove godine većina zaposlenih dolazila iz Rumunjske, a slijede ju Poljska, Hrvatska, Ukrajina, Bugarska i Gruzija.

Zbog kršenja ljudskih prava sindikalisti traže od sljedeće vlade da provede socijalna pravila koja nalaže Zajednička poljoprivredna politika EU-a (ZPP) te da u ovom slučaju ne koriste pogodnosti prijelaznog razdoblja koje je odobrila Europska komisija, već da ih počnu primjenjivati 2023. godine, piše euractiv.

Tijekom terenskih istraživanja, predstavnici inicijative naišli su na nepotpune isplate plaća, velike odbitke, ali i nedostatak socijalnog i zdravstvenog osiguranja te neadekvatan smještaj. Nedostaje i kontrole. Prema izvješću, u Bavarskoj je carina izvršila samo dvije do četiri inspekcije u vrijeme branja šparoga.

Savez je izvijestio da je broj sezonskih radnika ostao sličan razinama od prije početka pandemije. Naime, ova je zemlja u početku izbijanja Covida zabranila stranim radnicima ulazak u zemlju. No, nakon kratkog vremena, dopušten im je ulazak po određenim uvjetima kako bi se spriječili problemi u poljoprivrednoj proizvodnji.

Zakonski propisi loše se provode

U izvješću je utvrđeno da su kršene pandemijske mjere, a država rijetko provjerava farme. Prema riječima Haralda Schauma, zamjenika saveznog predsjednika njemačkih sindikata IG BAU to je moguće zbog labavih zakonskih propisa i njihovog neprovođenja.

"Oni su s godinama postojali sve gori, a gotovo da ih nitko ne kontrolira", dodao je. Upozorava da su tvrtke koje poštuju zakon u situaciji da se moraju natjecati s onima koje to ne rade, a Njemačka postaje sve neprivlačnija za radnike.

Prema njemu, sljedeća vlada socijaldemokrata (SPD), Zelenih i poslovnog FDP-a koji vode pregovore u Berlinu, moraju dosljedno provoditi socijalnu dimenziju poljoprivrednih subvencija Europske unije. "Kontrole moraju biti masovne", dodao je.

Trenutna reforma ZPP-a uvela je takozvano uvjetovanje. Dakle, u novom razdoblju financiranja to će se postići izravnim poljoprivrednim plaćanjima vezanim uz poštivanje specifičnih minimalnih zahtjeva za uvjete rada, okoliša i dobrobiti životinja na gospodarstvu.

U Njemačku nikad više, ni na odmor! Sezonci razočarani i u strahu od represije

Schaum također smatra da je potrebno ojačati međunarodnu suradnju s Europskim inspektoratom rada. Prema njemu, politika nove vlade morala bi biti usklađena s Direktivom EU-a o sezonskom radnicima, uključujući i one iz trećih zemalja.

Među tri stranke koje ondje trenutno pregovaraju o novoj vladinoj koaliciji, Zeleni i SPD zagovaraju bolje uvjete rada u poljoprivredi.


Tagovi

Njemačka Sezonski radnici Prava radnika Kontrole ZPP Posao u Njemačkoj Sezonski rad Kršenja Radnička prava


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...