Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sačuvajmo selo
  • 13.06.2019. 10:00
  • Zlatiborski okrug, Priboj

Seoske žene u svetu digitalne ekonomije

Informatičku obuku ovih dana završilo je 36 vrednih domaćica koje su naučile kako da izrade internet prezentaciju i svoje proizvode reklamiraju putem društvenih mreža, samostalno ili preko svog Udruženja "Sačuvajmo selo".

Foto: Željko Dulanović
  • 168
  • 5
  • 0

Žene iz sela kod Priboja zaplovile su u svet digitalne ekonomije. Njihovi poljoprivredni proizvodi ubuduće će moći da se kupe putem društvenih mreža, a na internet pijaci u ponudi će biti i smeštaj u seoskom turizmu kojim se u ovom delu Srbije bavi sve više meštana.  

Informatičku obuku ovih dana završilo je 36 vrednih domaćica iz desetak pribojskih sela. Na predavanjima organizovanim u pauzi između svakodnevnih seoskih poslova, one su između ostalog naučile i kako da izrade internet prezentaciju svog domaćinstva.

"Kada putem interneta kupujemo sve i svašta iz Kine i drugih delova sveta, zašto ne bi i poljoprivredne proizvode iz Priboja? A ovaj kraj ima šta da ponud. Kvalitetno voće i povrće, beli mrs i zimnica, odevni predmeti od prirodne vune i druge rukotvorine iz domaće radinosti samo su deo proizvoda iz široke palete," kaže za Agroklub Malina Stanojević iz Kratova, agilna predsednica Udruženja žena "Sačuvajmo selo".

Koliko su važne obuke iz organske proizvodnje?

Obuka organizovana u domaćinstvu žena 

Digitalnu obuku za žene iz Pribojske banje, Kratova, Đuričića, Jabuke, Kalafata, Krajčinovića, Zabrnjaca, Mažića, Dobrilovića i Sastavaka Udruženje "Sačuvajmo selo" organizovalo je uz finansijsku pomoć Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije i podršku Opštine Priboj. 

Kako ove vredne domaćice ne bi dolazile u grad i dangubile obuka je organizovana po grupama u njihovim domaćinstvima, obično uveče kada završe sve poslove na imanju i u kući. Njih pet, šest bi se okupilo na jednom mestu, pa su na predavanjima sklopljena i nova prijateljstva.

"Konačno smo i mi žene sa sela progledale na oči, a korist od same IT obuke je višestruka. Osim što su naučile kako da izrade internet prezentaciju i svoje proizvode reklamiraju putem društvenih mreža, samostalno ili preko udruženja, polaznice obuke naučile su i kako da putem interneta brzo i lako obave razne poslove koji su im do sada oduzimali dosta vremena," kaže Malina Stanojević. 

Žene su po njenim rečima naučile sve i o onlajn plaćanju računa pa više ne moraju da putuju i po 30 kilometara do grada samo da bi platile struju i telefon. "Sve polaznice obuke sada imaju i svoj imejl pa su nam komunikacija i dogovor o aktvnostima u okviru udruženja sada znatno jednostavniji," zaključuje Stanojević.

Obuka je organizovana po grupama u domaćinstvima

Osim Pribojki u projekat uključene žene i iz drugih sela 

Projekat "Moj prozor u svet" je 12. po redu koji je Udruženje "Sačuvajmo selo" realizovalo u poslednjih nekoliko godina uz pomoć donatora. Na završnoj svečanosti organizovanoj pre par dana tim povodom u Priboju seoske žene su dobile sertifikat o uspešno obavljenoj obuci, a gosti su mogli da pogledaju i internet prezentacije seoskih gazdinstava koje su neke od njih uradile.

"Moj prozor u svet" je samo jedan od ukupno osam projekata koji su dobili finansijsku podršku od ukupno 8,5 miliona dinara na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije za programe za razvoj digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena iz ruralnih oblasti. Osim Pribojki uključeno je još oko 350 žena iz sela u opštinama Topola, Novi Pazar, Niš i Trstenik.

Zlatne ruke čuvaju tradiciju

Do kraja godine osnivanje ženske zadruge u Priboju 

Tijana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija izjavila je da je projekat Udruženja Sačuvajmo selo ocenjen kao najbolji na konkursu. Projekat je značajan kako je dalje objasnila i s obzirom na geografski položaj Priboja, budući da uključivanje u digitalno društvo može da doprinese i regionalnom povezivanju u cilju promocije starih zanata, proizvodnje organske hrane i banjskog turizma.

Matić je rekla i to da je Udruženje "Sačuvajmo selo" uspešna nevladina organizacija koja okuplja žene sa sela, bez čijeg većeg uključivanja nema ni uspešnog razvoja informacionog društva. "Zbog toga će naše ministarstvo pomoći i njihov projekat da se do kraja godine formira jedna ženska zadruga u Priboju", kazala je Matić.


Tagovi

Digitalna ekonomija Internet pijaca Sačuvajmo selo Moj prozor u svet Projekat Ministarstvo trgovine Malina Stanojević Tijana Matić


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.