Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedimović preti piromanima
  • 20.10.2019. 12:00

Satelit snimio svako spaljeno strnište

Država je ovoga puta odlučna da se obračuna sa poljoprivrednicima koji pale žetvene ostatke. Sateliti su sve snimili, uslediće opomene, a potom i sankcije.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 7.698
  • 383
  • 0

Obilazeći poljoprivrednike u bečejskoj opštini sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem, resorni ministar Branislav Nedimović rekao je da na osnovu satelitskih snimaka pouzdano zna na kojim parcelama je u minulom periodu paljeno strnište. On je najavio da će odgovorni biti prvo upozoravani, a potom i sankcionisani. 

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj!

Pale siromašni paori zbog nedostatka mehanizacije

Njive koje gore, česta su slika ovih dana širom Srbije. Poljoprivrednik u Bačkom Gradištu Đorđe Gucunski kaže da parcele uglavnom pale siromašni poljoprivrednici koji nemaju mašine koje bi kvalitetno usitnile biljne ostatke nakon žetve ili berbe.

"Te njive uglavnom pale socijalni slučajevi pa je bilo predloga da sankcije prema njima budu rigoroznije - da izgube socijalna primanja. Mi smo svesni da to nije lako da se reši. Tu postoji i tehnički problem. Neki paori nemaju dobru mehanizaciju koja bi mogla da te ostatke dobro usitni i zaore

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević poručuje poljoprivrednicima da kroz mnogobrojne konkurse koje raspisuje pokrajinska i republička administracija mogu doći u posed savremene priključne mehanizacije i da nema opravdanja za paljenje strništa.

Nedimović: Sve je snimljeno i analizirano

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da na osnovu snimaka Evropske satelitske agencije tačno zna šta se radi na svakoj njivi u Srbiji.

"Svaka četiri dana Srbiju preleti satelit i mi u svakom trenutku znamo šta se dešava sa zemljištem. Kako državnim poljoprivrednim tako i onim u privatnom vlasništvu. Vrlo brzo ću izaći sa rezultatima u kojoj lokalnoj samoupravi imamo najviše zapaljenih parcela a u kojim su se poljoprivrednici ponašali odgovorno."

Ministar Nedimović je rekao da poljoprivrednici moraju da nadgledaju svoje parcele i da su odgovorni ako je na njima izgorelo strnište bez obzira na to što ga oni nisu zapalili. Za sada nije mogao da precizira koje će to biti kaznene odredbe i koliko će kazne biti rigorozne pošto bi o tome trebalo da se usaglasi više ministarstva i Vlada na kraju.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević (Foto: Đorđe Simović)

Zakon da definiše ko je profesionalni poljoprivrednik

Nedimović je u razgovoru sa poljoprivrednicima na imanju Tibora Saboa u Bačkom Perovom Selu najavio i donošenje krovnog Zakona o poljoprivredi. On bi trebalo, između ostalog, da definiše ko su profesionalni poljoprirvredni proizvođači, a ko otkupljivači. Biće definisane i referentne cene proizvoda. Izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu stočari će moći da dobiju državno zemljište na deset godina.

Kako je najavio na bazi istraživanja tržišta u okruženju, tržišta Evropske unije, ali i Ruske Federacije Ministarstvo će izaći sa referentnim cenama u 2020., 2021. i 2022. godini za 20 kultura koje se kod nas najčešće gaje. 

Definisanje toga ko je profesionalni poljoprirvednik važno zbog različitog tretmana poreskog, bankarskog sistema i sistema subvencija. Zakon bi trebalo da profesionalnim poljoprivrednicima da neku vrstu prednosti i nagrade u odnosu na one koji mogu svoja prava da ostvare na drugi način, poput penzijskog i invalidskog osiguranja. Kad ste zaposleni, vama su ti doprinosi plaćeni, ne morate to da plaćate od profita iz poljopivrede. 

Nedimović je najavio i formiranje registra otkupljivača da bi poljoprivrednik znao s kim može da sarađuje. "Ako odluči da prodaje nekome ko nije u javnom registru, sam će morati da snosi posledice, ako ih bude," kaže Nedimović.

Gordijev čvor poljoprivrednih penzija

Kada je reč o dugovanjima za PIO Nedimović postojeću situaciju vidi kao - nenormalnu. Kako kaže, problem se rešava u saradnji sa Svetskom bankom. "Mi trenutno radimo na tome kako da rešimo problem od 1,8 milijardi evra dugovanja. Potrebno je da napravimo sistem za budućnost. Nenormalna je situacija danas. Da imaš jedan ili sto hektara i plaćaš iste doprinose. To je relikt nekog drugog sistema i moramo ući u reformu, zato smo zatražili pomoć Svetske banke," rekao je Nedimović.


Tagovi

Spaljena strništa Sankcije Zakon o poljoprivredi Vuk Radojević Branislav Nedimović Đorđe Gucunski


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."