Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odluka Vlade KS
  • 11.02.2022. 10:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Sarajevo otkupljuje viškove krompira, luka i drugog povrća, po višoj cijeni

Cilj je proizvođačima izaći u susret i olakšati distribuciju proizvoda, odnosno da se ranjivim kategorijama društva obezbijede neke od osnovnih prehrambenih namirnica, kao i organizacijama i udruženjima koje vode brigu o ovoj populaciji

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 477
  • 143
  • 0

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je inicijativu Ministarstva privrede KS da se i ove godine otkupe tržišni viškovi merkantilnog krompira, luka i drugih vrsta povrća potrebnih Direkciji za robne rezerve Kantona Sarajevo.

Ministar privrede KS Adnan Delić obrazložio je ovu odluku činjenicom da su se poljoprivredni proizvođači tokom prethodne godine susreli s nizom izazova koji su im otežali proizvodnju, ali i podacima da je prošlogodišnja inicijativa otkupa tržišnih viškova ocijenjena kao jedan od uspješnijih projekata.

Odlične reakcije

On je donio niz benefita, kako poljoprivrednim proizvođačima, tako i korisnicima, odnosno ranjivim kategorijama društva kojima su podijeljeni otkupljeni proizvodi.

"Prošle godine usvojen je zaključak Vlade da Direkcija za robne rezerve KS, u saradnji s ministarstvima privrede, finansija i socijalne politike izvrši otkup tržišnih viškova merkantilnog krompira i luka poljoprivrednika Kantona Sarajevo, koji su ostvarili poticaje za svoju proizvodnju. Kako je ova aktivnost naišla na odlične reakcije, odlučili smo inicijativu ponoviti i ove godine", obrazložio je ministar Delić.

Viša cijena

Dodao je i da je ove godine ministarstvo predložilo da se obezbijedi veći iznos sredstava u odnosu na prethodnu godinu.

"Inicirali smo i povećanje iznosa namijenjenih sredstava za otkup ovih proizvoda, obzirom da smo procijenili, na osnovu povećanja zahtjeva za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, da će biti veća proizvodnja nego u prethodnoj godini", rekao je Delić. 

Zenica otkupljuje sve viškove poljoprivrednih proizvoda i dijeli penzionerima

Cilj je, kako navodi, proizvođačima izaći u susret i olakšati distribuciju proizvoda s dodatnom vrijednošću, odnosno da se ranjivim kategorijama društva obezbijede neke od osnovnih prehrambenih namirnica, kao i organizacijama i udruženjima koje vode brigu o ovoj populaciji. 

Inicijativa za otkup tržišnih viškova u poljoprivrednoj proizvodnji, usvojena na jučerašnjoj sjednici Vlade,realizirat će se u skladu s procesom ubiranja plodova sjetve iz prethodne godine.
 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Krompir Luk Otkup Sarajevo Adnan Delić Vlada KS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]