Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 09.08.2018. 10:30

Šampionska rakija proizvod ljubavi i porodičnog truda

U porodici Antić iz sela Mrmoš, kod Aleksandrovca, svih pet članova - otac, majka i tri kćerke posvećeni su zajedničkom porodičnom poslu - proizvodnji rakije.

Foto: Flickr / David Bailey
  • 579
  • 24
  • 0

Poljoprivrednik Dragan Antić, iz sela Mrmoš, kod Aleksandrovca, od svog oca je nasledio 4,5 hektara plodne zemlje, ali nije, poput mnogih ljudi, odmah požurio da je proda. Kako prenose Novosti, Antićeva želja da na toj parceli posadi voće od kojeg će, prema receptu čukundede Branka Antića, proizvoditi pravu voćnu rakiju, pobedila je sve druge motive. Dragan ističe da je podršku za tu ideju imao od supruge Danijele i njihove tri kćerke Nine, Aleksandre i Dunje, koje su se odmah prijavile za berače.

Medalje Poljoprivrednog sajma potvrda kvaliteta rakije

Posle 5-6 godina sadnje voća i prvih buteljki sa rakijom, Antić je, po savetu tehnologa koji su probali njegov proizvod, uzorke rakije prosledio na 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Kako objašnjava, na toj prestižnoj manifestaciji, njegova viljamovka je osvojila veliku zlatnu medalju, dunja zlatnu, a šljiva srebrnu medalju. Dragan dodaje da je i sam bio iznenađen takvim uspehom. On veruje da je ključ uspeha u samom procesu proizvodnje, napominjući da za rakiju bira samo najbolje voće, a ljudi često greše i u bure ubacuju ono što ostane od roda. Dragan naglašava da su zreli, lepi plodovi voća puni šećera, pa je i rakija, samim tim, bolja.

Rakija Antić
Antići su osvojili dve zlatne i jednu srebrnu medalju u Novom Sadu (Novosti.rs / Foto privatna arhiva)

Rakija se pece na tradicionalni način

Druga tajna Antićevih rakija je kvalitet voća, o čemu se stara cela porodica. U Mrmošu se zalivaju kruška i šljiva, a odskora i višnja, a kupili su i osam tona kajsije, kako bi se oprobali i u proizvodnji rakije od tog voća. Dragan tvrdi da je za litar rakije potrebno oko 10 kilograma voća, ali je, prema njegovom mišljenju možda i glavni razlog lepote te rakije tradicionalni način pečenja. Antići rade takozvano duplo pečenje, kao nekad, jer se prvo peče meka rakija, kako napominje, do 30 stepeni, a zatim sledi "prepek".

Raditi se ne može bez ljubavi

Dragan kaže da su lane na njegovom imanju bakarni kazani radili i po 80 dana bez prestanka, dodajući da se bez ljubavi ne može mešati 400 kilograma voća i u vrelo leto ložiti vatra ispod kazana, da bi se po jednoj godini dobilo oko 10.000 buteljki. Župski kraj je idealan za voće, a sastav zemljišta i mnogo sunčanih dana već vekovima donose čuvena vina na tim prostorima. Prema Antićevim rečima, rakija u tom kraju je uvek bila odlična jer su proizvodnjom rakije bavili i njegovi čukundeda, pradeda i deda.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Rakija Mrmoš Aleksandrovac Dragan Antić Voćarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D