Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 26.12.2020. 18:00

Ruske masline se mogu koristiti u borbi protiv bakterijskih bolesti na bilju?

THC alkaloid je spoj koji se može izvući iz ruskih maslina i pogodan je za zaštitu nekih biljnih vrsta od bakterijskih bolesti, otkrili su znanstvenici ASC-a.

Foto: Wikimedia commons/Dinnye
  • 61
  • 253
  • 0

Američki su istraživači u suradnji s kolegama iz Kine otkrili da određena stabla ruske masline (Elaeagnus angustifolia L) sadrže tvar koja se može učinkovito koristiti za suzbijanje bakterijskih boelsti koje uzrokuju ogromnu štetu na voćkama i drugim biljkama, piše eurekalert.

Iz masline izvukli THC

Do sada je na tržištu dostupno malo učinkovitih sredstava ili alata za kontrolu bakterijskih bolesti. Međutm, novo otkriće Američkog kemijskog društva (ASC) koji su modificirali prirodne biljne alkaloide u nove spojeve, mogli bi suzbiti bakterije odgovorne za bolesti na riži i citrusima.

THC alkaloid je spoj koji se može izvući iz maslina i pogodan je za zaštitu. Poznato je da on djeluje antikancerogeno, protuupalno, protugljivično, antioksidativno i antivirusno, a može se naći i u drugim biljkama, ali u manjim količinama.

Na temelju takvih svojstava znanstvenici su uočili njegovu potencijalnu uporabu u zaštiti bilja. Dodali su i različite kemijske skupine kako bi stvorili niz novih spojeva, od kojih su dva učinkovito uništila čak tri soja bakterija na biljkama.

Testirano na riži, kiviju i citrusima

Tim je testirao dva spoja na grančicama i lišću biljaka riže, kivija i citrusa te otkrio da novi alkaloidi mogu spriječiti i liječiti infekcije. Utvrdili su da su spojevi djelovali tako što su  povećavavali razinu reaktivnih vrsta kisika u bakterijama, zbog čega su njihove stanice umirale.

Inače, ruska maslina se kod nas još naziva i dafina ili uskolisna zlolesina. Može narasti od 5 do 7 m visine, a plodovi su joj ovalne narančastocrvene koštunice. Veličine su oko 1 cm, a dozrijevaju u kolovozu i rujnu. Najčešće se sadi kao ukrasna, a cijenjena je i kao medonosna biljka. Korisna je i zbog toga što u tlu fiksira dušik.


Tagovi

Ruska maslina Istraživanje Bakterijske bolesti THC


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete