Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovački putevi
  • 24.05.2022. 17:00

Rusija dogovara trgovačke koridore s islamskim zemljama i traži izvozne kvote i carine od EAEU

Rusija ove godine očekuje rekordnu žetvu žitarica. Zbog toga dogovara trgovačke puteve, ali od EAEU traži izvozne kvote i carine

Foto: Depositphotos/AVFC
  • 226
  • 79
  • 0

Dok Britanija pregovara s Ukrajinom o tome kako pomoći da se žitarice izvuku iz zemlje nakon što su joj blokirane glavne morske luke, a pritom su cijene na svjetskom tržištu sve više, u Kazanju je održan XIII međunarodni ekonomski samit Rusije i zemalja OIC-a pod nazivom "Rusija-islamski svijet: Kazanjski samit 2022", stoji u saopštenju njihove Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rosselkhoznadzor.

Poteškoće s logistikom i isporukom

Artem Daušev, pomoćnik šefa Rosselkhoznadzor-a, je govorio o poteškoćama s logistikom i alternativnim načinima isporuke prehrambenih proizvoda. Glavna tema su bili koridori ruta usmjereni direktno prema zemljama krajnjim primateljima ruskih proizvoda, koristeći transportne rute prijateljskih država kao tranzitni put.

U fokusu je bio koridor Sjever - Jug koji prolazi kroz niz država koje su trgovinski partneri Rusije i preko kojih se roba doprema do Indije, zalivskih država, srednje Azije i Kavkaza.

Aktivno se radi na nivou državnih organa zainteresovanih zemalja i učesnica ovog koridora kako bi se osigurali uslovi za međusobne isporuke prehrambenih proizvoda. Osigurava se i prijevoz robe u pravcu Kine u oba smjera, pomoću Agroexpressa.

Rusija planira i rekordnu žetvu soje

Daušev je u svom govoru istakao da se razvijaju digitalne tehnologije kako bi se poboljšale nadzorne aktivnosti. Od 2008. godine aktivno se implementiraju različite komponente federalnog državnog informacionog sistema "VetIS". Njime se žele identifikovati nezakonite radnje, sljedivosti kvaliteta i sigurnosti proizvoda. 

Traži izvozne kvote i carine od EAEU

Rusija je također vrlo zabrinuta zbog ponovnog izvoza preko članica Euroazijske ekonomske unije (EAEU), tim više što u 2022. prognozira rekordan urod pšenice. Zato inzistira i na provedbi kvota i carina na žitarice u zemljama Unije. Taj su stav izrazili na sastanku članica EAEU-a 20. maja, navodi Kommersant pozivajući se na vlastite izvore. 

Navodno traži da sve zemlje članice (uz Rusiju to su Jermenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan, op.a.) uvedu kvote i carine za transport žitarica u treće zemlje. Tamošnje Ministarstvo poljoprivrede ovu mjeru smatra potrebnom kako bi se spriječio ponovni izvoz kroz EAEU, bez ograničenja. 

Rusija je već zabranila izvoz žitarica u zemlje članice EAEU do 30. juna, nakon povećanja otkupa sibirske pšenice od strane kazahstanskih kupaca. Kazahstan nije bio zadovoljan ovom odlukom optuživši Rusiju za diskriminaciju, a kao odgovor, uveo je kvote za pšenicu i brašno. 

Treba napomenuti da danas postoji zabrana izvoza pšenice iz Bjelorusije. Izvori su rekli da Jermenija i Kirgistan pripremaju odluku o kvotama i carinama. Kazahstan se tome protivi jer može naštetiti njihovim izvoznicima.


Tagovi

Rusija Rosselkhoznadzor Trgovinski koridor Indija Islamske zemlje Izvoz pšenice Izvozne kvote


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete