Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robo-privreda
  • 29.12.2016. 16:30

Robot smanjio upotrebu pesticida za 95%

Baš kao i računala, i poljoprivreda prolazi tehnološku revoluciju.

Foto: pixabay, Hans
  • 6.421
  • 756
  • 0

Baš kao i računala, i poljoprivreda prolazi tehnološku revoluciju. Kombinirajući računala, GPS, dronove, traktore bez vozača, robote i mnoge druge inovacije, igra se mijenja i u zemljoradnji.

Sa nedavnim dostignućima u automatizaciji tehnologije, u budućnosti ćemo mnogo češće viđati poljoprivredu bez prisutnosti čovjeka.

U fokusu je tehnologija koja kombinira mnoge u jednu. Novi je to istraživački projekt koji financira "AHDB Horticulture" te se pokušava svesti upotrebu herbicida za čak 95%.

Autonomni stroj kreće se usjevima, skenirajući pomoću različitih senzora kako bi uočio korove. Jednom kada nađe metu, primjenjuje herbicide u kapljicama na ciljano mjesto. To će, kažu njegovi tvorci, spriječiti široku upotrebu pesticida i dizajniran je upravo kako bi eliminirao širenje upotrebe modernih herbicida.

Tako bi robot mogao reducirati nepotrebnu primjenu pesticida na okolne biljke, a u isto vrijeme osigurati da tlo ostane čisto. Prvi eksperimenti istraživanja počinju 2018. godine.

Foto: pixabay, Hans


Tagovi

Roboti Tehnološka revolucija Pesticidi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]