Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indijska pšenica
  • 01.05.2021. 07:30

Rekordna žetva: Indijske farmere nije spriječio ni Covid ni prosvjedi

Kako bi ovršili pšenicu, a prosvjedi se i dalje održavali, indijski poljoprivrednici koji su već mjesecima na ulicama New Delhija, smislili su strategiju. Ne sprječava ih ni kaos kojeg je ondje stvorio Covid.

Foto: Facebook/VICE Indi
  • 53
  • 138
  • 0

Dok se Indija bori s rastućim brojem zaraženih SARS-CoV-2 virusom, na periferiji New Delhija tisuće poljoprivrednika ne odustaje od prosvjeda. Već mjesecima prosvjeduju protiv vladinog zakona za kojega kažu da im šteti.

U isto vrijeme pokušavaju natjerati premijera Nerandrea Modija da ukine reforme usmjerene na povećanje poljoprivredne učinkovitosti, ali i ovršiti ovogodišnji urod pšenice koja ondje dozrijeva. Kako piše reuters, na putu su da ove godine požanju rekordnih 109 milijuna tona.

Kako bi smirila prosvjednike, država kao glavni otkupljivač žitarica morat će im dati zajamčenu cijenu.

"Vlada je možda vjerovala da će prosvjedi utihnuti kada farmeri odu u žetvu, ali oni su smislili pametnu strategiju", rekao je Devinder Sharma, neovisni stručnjak za agrarnu i prehrambenu politiku.

"Svaki puta kada se jedna skupina vrati u svoje selo, druga se pridruži prosvjedima", pojasnio je njihov vođa, Amreek Singh. Kaže i kako vjeruje da će oni trajati koliko god bude potrebno.

Jedan od seljaka, Rajendra Beniwal se sredinom travnja vratio u svoj Shahjanpur, udaljen oko 100 km sjeverno od Delhija, kako bi obavio poslove na polju. Kaže, cilj mu je i dalje sudjelovati u prosvjedima čim posao bude gotov. Kaže kako žetva, posebno kada je ovako velika i zahtjevna, nikada nije bila tako frustrirajuća jer za vrijeme nje nitko se ne voli micati s polja i iz sela.

Nezadovoljni farmeri s akcijama su krenuli još u studenom, prosvjedujući protiv tri zakona koji privatnom sektoru daju veću ulogu u kupnji, određivanju cijena i skladištenju robe. Međutim Modijeva vlada tvrdi da su oni potrebni za modernizaciju indijske poljoprivrede, čineći je privlačnijom za privatna ulaganja.

Gomilaju zalihe zbog slabog izvoza?

Kako su slučajevi zarazom Covid-19 rasli, ministar poljoprivrede Narendra Singh Tomar zatražio je od farmera da odustanu od prosvjeda kako bi se spriječila zaraza. Međutim, oni kažu da se neće maknuti dokle god vlada ne prihvati njihove zahtjeve.

A kako je došlo do tako velikih količina prinosa? Krajem studenog posijali su rekordnih 34,5 milijuna hektara pšenice, što je rezultiralo ovogodišnjim urodom koji je procijenjen na više od 40 milijardi dolara. No, to je stvorilo i probleme državnom otkupljivaču, Food Corporation of India (FCI), koji se zalaže za kupnju više pšenice ako proizvodnja poraste. Neki nagađaju da će ona premašiti prošlogodišnju najvišu do tada, a iznosila je oko 39 milijuna tona.

Na početku njihove marketinške sezone, 1. travnja u skladištima su imali zaliha od čak 27,3 milijuna tona, gotovo četiri puta više od planiranog. Također, u posljednjem desetljeću cijena po kojoj FCI kupuje pšenicu porasla je za 64 posto, ali i troškovi skladištenja.

Trgovci komentiraju da je Indija propustila rijetku priliku za izvoz ove žitarice kada su globalne cijene u razdoblju od kolovoza do prosinca prošle godine skočile za 70 do 280 dolara po toni.

Vladin dužnosnik kaže da vlasti ne mogu biti slobodne poput redovnih trgovaca. Tona pšenice ondje trenutno košta oko 280 dolara, no od lipnja i srpnja se očekuje konkurencija iz Rusije i Ukrajine koja bi mogla zatvoriti vrata indijskom izvozu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Indija Prosvjedi Covid Rekordni prinosi Pšenica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

58


Glasova: 26

Da 44,8%

Glasova: 23

Ne 39,7%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,5%

Pregled ankete

Pregled ankete