Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje reka
  • 06.04.2021. 12:00

Rečne pregrade na Limu za sprečavanje ekološke katastrofe

Uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš izgradiće pontonske pregrade na Limu kako bi se sprečilo novo zagađenje Potpećkog jezera, uz čiju je branu reka nedavno nataložila više od 10.000 kubika raznog otpada.

Foto: Željko Dulanović
  • 166
  • 17
  • 0

Ministarstvo zaštite životne sredine pomoći će sa 70 miliona dinara projekte tri komšijske opštine kako bi se sprečila ekološka katastrofa koja preti Potpećkom jezeru na Limu. Priboj je dobio 36, Nova Varoš 19, a Prijepolje 15 miliona dinara za realizaciju pojekata u slivnom području ove reke. Opštine će učestvovati sa ukupno 16 miliona iz svojih budžeta, što je oko 20 odsto od vrednosti projekta.

Zahvaljujući ovoj pomoći, Lim će u srednjem toku biti pregrađen na tri mesta plutajućim rečnim pregradama za prikupljanje ambalažnog i ostalih vrsta otpada. Priboj će ovu pontonsku barijeru postaviti na Potpećkom jezeru, verovatno iznad Ribarskog naselja gde je i ranije kratko stajala, a Prijepolje uzvodno od Bistrice, iznad Džurovskog mosta.

Počelo čišćenje plutajuće deponije na Potpećkom jezeru

"Svaka opština će plutajuću rečnu branu postaviti na svom delu Lima. Naša će na predlog struke biti kod železničke stanice u Bistrici, kako bi mogla da prihvati i otpad koju Bistrička reka donosi u Lim. Sve tri barijere biće postavljene na mestu do koga može da se priđe kamionom, jer će zaustavljena otpad morati da se nakon određenog vremena prikupi  i otera", kaže zamenik predsednika opštine Nova Varoš Branko Bjelić.

U planu reciklaža otpada

U nadležnom ministarstvu kažu da im je namera da sa ukupno 70 miliona dinara pomognu opštinama da stave pod kontrolu otpad sa divljih i nesanitarnih deponija podignutih na rečnim obalama. Sredstva su raspoređena na javnom konkursu, u cilju očuvanja kvaliteta voda, kao prirodnih resursa, i otklanjanja posledica od zagađenja.

Na taj način se štite ekosistem reke, flora i fauna, sprečava se proces oslobađanja štetnih gasova u vazduh, a reka Lim i okolina biće ekološki čistije, smatraju u Ministarstvu zaštite životne sredine.

"Osim ekološkog efekta, stavljanje plutajućeg otpada pod kontrolu, imaće efekat i na lokalni turizam, koji se oslanja na istorijski značaj objekata u neposrednoj blizini, ali i ekonomski efekat. Projektom je planirano da pored sprečavanja daljeg toka otpada, sav prikupljeni otpad se reciklira", kažu u resornom ministarstvu.

Uskoro i Transfer stanica čvrstog komunalnog otpada

Kako se veruje, tri plutajuće rečne pregrade sprečiće da se ponove ružne slike s početka ove godine, kada se kod brane hidroentrale "Potpeć" nataložilo više od 10.000 kubika raznog otpada koji je Lim pokupio sa brojnih divljih deponija u gornjem toku kroz Srbiju i pet opština u Crnoj Gori. Kako bi se ovom ekološkom problemu konačno stalo na put, zatvorena je gradska deponija "Stanjevina" na ulazu u Prijepolje i njena sanacija je u toku, a gradiće se i Transfer stanica "Banjica" za prihvat i pretovar komunalnog otpada iz tri opštine, koji će se terati dalje na Regionalnu deponiju "Duboko" kod Užica.

Savremena Transfer stanica čvrstog komunalnog otpada sa reciklažnim dvorištem gradiće se u selu Čelice, u opštini Nova Varoš, na delu buduće Regionalne deponije "Banjica". Tender za izvođača radova otvoren je do 15. april, a ukupna vrednost projekta je 160 miliona dinara. Tri opštine obezbediće ukupno 50 miliona dinara, a ostatak država.

Pod kontrolom otpad sa divljih i nesanitarnih deponija na rečnim obalama

"Pored građevinskih radova, projektom je predviđeno i njeno opremanje, kao i kupovina kontejnera i kamiona za prevoz otpada do 80 kilometara udaljenog Užica. Radiće se i novi dalekovod, vodovod i pristupni put na magistralu Bistrica-Priboj", kaže direktor Regionalne sanitarne deponije "Banjica" Ljubenko Vasiljević.

Plan je da transfer stanica bude stavljena u funkciju najkasnije u proleće 2022. godine. Do tada, tri opštine će sanitarnu otpad sa svoje teritorije odlagati na nesanitarnu deponiju "Duboki potok" u brdu iznad Lima prema Priboju. Perma dogovoru, doveženi otpad odmah se zasipa zemljom, a na uređenju deoponije "Duboki potok" naizmenično rade sva tri komunalna preduzeća, "Lim" iz Prijepolja, "Usluga" iz Priboja i "3. Septembar" iz Nove Varoši.

"Na deponiji smo nedavno ugradili video-nadzor i uveli dežurstva jer lica koja tragaju za sekundarnim sirovinama često pale smeće, što nam stvara brojne probleme. Dim koji se povremeno vije guši okolne zaseoka i usporava saobraćaj na magistrali, pa protestuju i meštani i vozači", kažu u Komunalnom preduzeću "Usluga" iz Priboja koje zvanično gazduje Deponijom "Duboki potok" i dodaju da uvođenjem nadzora sprečiće i da nesavesni pojedinci tu bez odobrenja ruše građevinski šut i odlažu otpad životinjskog porekla


Tagovi

Deponija Zagađenje voda Pregrade Pontonske barijere Branko Bjelić Ljubenko Vasiljević


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]