Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Srbije
  • 03.08.2020. 09:10

Ratarstvo obara rekorde, a kakvo je stanje u ostalim granama prema mišljenju ministra?

Ministar je zadovoljan i stanjem u voćarstvu osim što je dosta višnje ispucalo zbog kišnog proleća. Iako su udruženja tvrdila drugačije, Nedimović je istakao je da poslednjih mesec i po dana nije bilo uvoza paradajza i dodao da su uvedeni prelevmani i carine za sve zemlje sa kojima Srbija nema bilateralne trgovinske sporazume.

Foto: Aleksandar Jovanović
  • 483
  • 24
  • 0

Pšenica je rodila i više nego što nama treba, pa će zrna biti i za izvoz. Ovogodišnji rod u Srbiji je oko 2,6 miliona tona. Od toga, za naše potrebe je dovljno 1,5 miliona tona. Uz prelazne zalihe, od oko 500.000 tona, biće sasvim dovoljno i za izvoz. Agrarni stručnjaci očekuju da će rod kukuruza i soje biti rekordan, ali i da ovi vreli dani, ukoliko ne potraju, neće uticati na useve, pišu Večernje novosti.

Prema rečima Vukosava Sakovića iz Udruženja "Žita Srbije", biće svega za izvoz. Naše žitarice najviše kupuju Makedonci, Rumuni a izvozimo ih i u Albaniju. Kukuruza će biti sigurno nekih tri miliona tona, koje ćemo moći da ponudimo međunarodnom tržištu. 

Srbija je otvorena tržišna ekonomija

Kako ističe, žetva suncokreta krenuće za nekih 10 do 15 dana, gde se ne očekuje neki rekord, ali će prinos biti svakako iznad proseka. Za razliku od ove kulture, kod soje se takođe očekuje obaranje rekorda.

Cena pšenice ove godine - 20 dinara?

Ipak, podsetimo da cenom žita poljoprivrednici nisu zadovoljni i da deo ratara smatra da kilogram ovogodišnjeg roda treba da bude 20 dinara.

Na pitanje TV Prva ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću o stagnaciji cena pšenice, odgovorio je da je u Srbiji otvorena tržišna ekonomija, a pšenica berzanska roba.

Gajbicama paradajza na Ministarstvo poljoprivrede?

Ministar je zadovoljan i stanjem u voćarstvu osim što je dosta višnje ispucalo zbog kišnog proleća. Iako su udruženja tvrdila drugačije, Nedimović je istakao je da poslednjih mesec i po dana nije bilo uvoza paradajza i dodao da su uvedeni prelevmani i carine za sve zemlje sa kojima Srbija nema bilateralne trgovinske sporazume.

'Kod jaganjaca nema nikakvih problema'

Rekao je da su sve subvencije za prošlu godinu isplaćene osim možda u konkretnim slučajevima gde nedostaje dokumentacija. Što se tiče stočarstva, tolika je tražnja za prasadima da moraju da se uvoze u Srbiju, a kod jaganjaca, po rečima ministra - nema nikakvih problema. Primećuje da problema ima u govedarstvu, pre svega tovnom, a Vlada Srbije čim bude formirana, izaći će sa setom podrške i dodao da mora da se prvo vidi kako se završio ciklus.

Najavio je i da spreman zakon o trgovini poljoprivrednim proizvodima, što je propis koji nikada nije postojao u Srbiji, i da se nada da će ga nova vlada da usvoji na jesen.


Tagovi

Prinos žita Cena pšenice Izvoz Vukosav Saković Branislav Nedimović Uvoz paradajza Set podrške Zakon o trgovini poljoprivrednim proizvodima


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]