Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Treći kvartal
  • 23.11.2022. 12:00

Raste vrijednost prodatih poljoprivrednih proizvoda, najviše u peradarstvu

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje u trećem kvartalu 2022. godine iznosi 125.179.683 KM.

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 58
  • 6
  • 0

Ako je suditi po statističkim podacima, u Federaciji Bosne i Hercegovine najbolje je proizvoditi jaja i perad. Naime, samo u periodu od julu do septembra 2022. godine, vrijednost prodaje i otkupa ovih proizvoda iznosi više od 44 miliona maraka. Interesantno je da je veća vrijednost prodaje zabilježena na porodičnim gazdinstvima u odnosu na preduzeća i zadruge. 

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća i zemljoradničkih zadruga i otkupa od porodičnih poljoprivrednih proizvođača u trećem kvartalu 2022. godine iznosi 125.179.683 KM. Podaci Federalnog zavoda za statistiku tako pokazuju da je prodaja veća za 11,1 posto  odnosu na treće tromjesečje lani.

Vrijednost prodaje i otkupa poljprivrednih proizvoda po kvartalima, KM (Foto: FZZS)

Kada je riječ o preduzećima i zemljoradničkim zadrugama, vrijednost prodaje iznosi 53.628.244 KM, što je povećanje za 5,7 posto, a kod porodičnih/obiteljskih poljoprivrednih proizvođača 71.551.439 KM, odnosno veća je za 15,1 posto u odnosu na isti period prošle godine. 

Podaci iz klaonica: U avgustu manje govedine i janjetine

Posmatrajući po grupama prodatih proizvoda, najveća vrijednost prodaje i otkupa zabilježena je u stočarstvu 74,1 milion KM, od tog iznosa najveći dio, kako smo već spomenuli, odnosi se na perad i jaja, dok je vrijednost mlijeka nešto veća od 23 miliona KM. 

Povrća je ukupno prodato i otkupljeno za 12,6 miliona maraka, a žita 9,3 miliona KM. Voća i grožđa za 19,8 miliona KM. Prodaja ribe također bilježi milionski iznos za posmatrani period – 2,9 miliona KM. 

Zanimljivo je da je zabilježena i veća prodaja cvijeća nego maslinovog ulja. Razno cvijeće i pupovi su tako prodati u vrijednosti od 10.038 KM, dok je maslinovog ulja prodato tek za 1.859 KM. 

Kompletan izvještaj prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu 2022. godine, kao i prosječne prodajne i otkupne cijene pogledajte u dokumenu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivredna proizvodnja Prodaja Statistički podaci Piletina Jaja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.