Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 21.08.2020. 07:30

Rasprava o ZPP-u i eko proizvodnji čekati će jesen

Nakon što je Njemačka 1. jula preuzela kormilo presjedanja EU, ministrica poljoprivrede Julia Klöckner postavila je poljoprivredne prehrambene prioritete, ističući pregovore o ZPP-u kao ključni fokus kako bi ruralna područja bila spremna za budućnost.

Foto: JumpStory
  • 59
  • 16
  • 0

Rasprava o glavnom programu Evropske unije za subvencije u poljoprivredi bila je zanemarena posljednjih nekoliko mjeseci što zbog koronakrize što zbog nesuglasica koje su nastale između Komisije i Parlamenta oko strategije Od farme do viljuške (F2F).

No, prošli mjesec, 27 čelnika konačno se uspjelo dogovoriti o sljedećem sedmogodišnjem proračunu EU, u kojem će za ZPP biti izdvojeno 336,4 milijarde evra, što je otprilike 46 milijardi evra manje u odnosu na prošlogodišnje razdoblje.

Donesena odluka omogućiti će Evropskom parlamentu i Vijeću da započnu pregovore i na kraju postignu dogovor o tri zakona koja čine zakonodavni okvir programa. Takođe, zastupnici se trebaju još dogovoriti oko svog pregovaračkog stava, a konačno glasanje očekuje se u drugoj polovini oktobra. 

Stalne nesuglasice unutar EU

Međutim, iako još nije tačno sve definisano, zastupnici u Parlamentarnom odboru za poljoprivredu (COMAGRI) već su se sukobili sa kolegama u Odboru za okoliš (ENVI) o odredbama koje se odnose na klimatske ciljeve u sektoru poljoprivrede.

ENVI koordinatori žele da plenarne kompromisne izmjene i dopune ZPP-a dogovore političke grupe bez obzira u kojem su odboru, a takav bi potez oslabio uticaj COMAGRI-a, koji ima primarnu nadležnost nad dosijeom ZPP-a, navodi Euractiv.

ZPP u problemu: Odbor za okoliš se povlači nakon 2020.?

Takođe, Parlament i Vijeće još uvijek vode bitku protiv Komisije. Podsjećamo, Zajednička poljoprivredna politika bila je tema nedavno održanog sastanka te je dogovoren privremeni plan kojim će se omogućiti da subvencije za poljoprivredu teku dvije godine, čak i ako ne bude postojao sporazum o ZPP-u nakon 2020. 

Međutim, Komisiji, izvršnoj upravi EU taj se plan nikako ne sviđa jer smatraju kako će nastati jaz između trenutnog programa i onog sljedećeg te se zalažu za jednogodišnje subvencioniranje.

"Komisija nam jako otežava odlučivanje", rekao je tada jedan diplomatski izvor za Euractiv te dodao da stručnjaci odbijaju pružiti Parlamentu i ministrima EU tehničku potporu kako bi se moglo procijeniti šta bi dvogodišnje razdoblje uključivalo u praksi. "Nastavili smo jednostavno bez njih", poručio je.

Prioriteti njemačkog predsjedavanja

Nakon što je Njemačka 1. jula preuzela kormilo presjedanja EU, ministrica poljoprivrede Julia Klöckner postavila je poljoprivredne prehrambene prioritete, ističući pregovore o ZPP-u kao ključni fokus kako bi ruralna područja bila spremna za budućnost.

Podsticaji za poljoprivredu u 2020. iznosiće 87 miliona KM

Klöckner je takođe iznijela i ideju o jačem povezivanju direktnih plaćanja sa mjerama zaštite okoliša, a naglasila je i kako dobrobit životinja treba biti među glavnim prioritetima. Naglasila je i važnost digitalizacije poljoprivrede, rekavši kako je to ključno ako želimo imati održivu, ekonomski isplativu poljoprivredu.

Odgađanje regulacije ekološke proizvodnje?

Od 1. januara 2021. trebali bi se preraditi postojeći popisi vezani za ekološku proizvodnju, no zakonodavci i brojne kampanje zalažu se za jednogodišnje odgađanje tvrdeći da bi se samo tako osigurao nesmetan prijelaz i omogućilo kontrolnim tijelima da se što bolje pripreme. 

Zatražena odgoda nove uredbe za eko proizvodnju, ipak će to biti 2022.?

Portparol EU izjavio je kako još nije donesena odluka u vezi odgađanja te da rasprava još uvijek traje, a konačnu presudu donijeti će tokom jeseni. Naglasio je i kako će se novi akcijski plan za ekološku proizvodnju sprovoditi tokom 2020. godine te da će nadležna tijela proučiti način kako ova proizvodnja može pomoći u održivom lancu snabdjevanja hranom. 


Tagovi

ZPP Evropska unija Proračun Komisija Vijeće Parlament COMAGRI ENVI Ekološka proizvodnja Njemačko presjedanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]