Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 15.10.2021. 15:15
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Rogatica

Raspisan Javni poziv za dodjelu koncesije na poljoprivredno tlo

Zemljište može da se koristi u svrhe obavljanja ratarsko - stočarske, kao i sjemenske proizvodnje krompira. 

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 133
  • 40
  • 0

Nadmorska visina od hiljadu metara, sastav zemljišta i mnogi drugi uslovi odredili su da na visoravni Borike poljoprivredni proizvođači decenijama proizvode krompir, koji im je pored mesa i mliječnih proizvoda osnovni izvor prihoda.

Svi oni koji su zainteresovani za podnošenje prijava u cilju dodjele koncesija za korištenje poljoprivrednog tla, u svojini Republike Srpske, a na području opštine Rogatica, mogu da se prijave na Javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Zemljište može da se upotrijebi u svrhe obavljanja ratarsko - stočarske, kao i sjemenske proizvodnje krompira. 

Kako navodi Glas Srpske, radi se o 335 hektara tla, na boričkom platou i Sjemećkom polju, a dodjeljuje se na rok od 30 godina da se koristi i to kako domaćim tako i stranim pravnim subjektima. Ovom mjerom trebalo bi da se zaustavi erozija, ali i ekstenzivno iskorištavanje zemlje. 

Pored krompira, uspjeva i pšenica i djetelina

Koliko će se u ovim nastojanjima uspjeti, u velikoj mjeri će zavisiti i od budućih koncesionara, koji, kako se tamošnje stanovništvo nada, neće plaćati naknadu, a ne koristiti plodne oranice na kojima ne samo da dobro rađa kvalitetan krompir nego i ratarski usjevi, poput pšenice i tritikalea. Tu je vrijedno spomenuti i razne sorte djeteline, zobi ili ječma, koja su nezamjenjiva stočna hrana. 

"Dobro je što će više stotina hektara obradive zemlje na Borikama biti napokon oteto od korova i uključeno u organizovanu proizvodnju", istakao je vlasnik firme "Agromont" i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Solanum produkt", Novak Motika, dodajući kako se nada da će raspodjela zemljišta proizvođačima biti ravnopravna i poštena. 

U toku je vađenje boričkog krompira - kvalitet je odličan, ali se povrtari boje niske otkupne cijene

Podsjetimo, borički krompir bio je poznat i u bivšoj Jugoslaviji, iako se u njegovom uzgoju nisu primjenjivale mašine, kao što je to slučaj u posljednjih desetak godina.

Ljuti na one koji krompir iz ravnice prodaju kao borički, ovdašnji mještani su uspjeli da u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH zaštite robnu marku tog povrća sa žigom BA2116084.

To ga je umnogome sačuvalo od plagijata, ali i danas postoje oni koji ovu životnu namirnicu proizvedenu u drugim krajevima naše zemlje pa čak i Srbije, prodaju kao "borički" što se može vidjeti i pored magistralnih puteva na improvizovanim tezgama.

Skoro svako domaćinstvo na Borikama bavi se njegovom proizvodnjom, za sopstvene potrebe, ali i za tržište.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Dodjela koncesije Proizvodnja krompira Borički krompir Plodne oranice Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete