Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadni materijal
  • 16.05.2021. 14:15
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Rasad: Podijeljeno 16 hiljada strukova paprike i paradajza, čija je vrijednost oko 11 hiljada KM

Ukupna vrijednost proizvedenog sadnog materijala je više od 11 hiljada KM jer je u toku i Javni poziv za dodjelu oko 600 sadnica nara, čiji je jedan dio već podijeljen zainteresovanim uzgajivačima.

Foto: Depositphotos/MNStudio
  • 80
  • 463
  • 0

Agrarni fond u Trebinju podijelio je oko 16 hiljada presadnica paprika i paradajza za 120 poljoprivrednih proizvođača. Rasad je namjenjen za sve one male poljoprivrednike u proizvodnji za sopstvene potrebe, ali i za prodaju uzgojenih viškova na tržište. Takođe, četiri porodična gazdinstva ušla su u kooperantsku saradnju sa Fondom tako da će dio prinosa plasirati i tu, kada povrće dozrije, stoji u zvaničnom saopštenju pomenute ustanove. 

Ukupna vrijednost proizvedenog sadnog materijala je više od 11 hiljada KM jer je u toku i Javni poziv za dodjelu oko 600 sadnica nara, čiji je jedan dio već podijeljen zainteresovanim uzgajivačima.

Paprika manje tražena od paradajza

Kako kaže Veselin Dutina, direktor trebinjskog Fonda, u 2021. godini, prema ranije provedenim istraživanjima tržišta, proizvedeno je paradajza sorte Pink rok ili takozvani rozi paradajz, u količini od 9.600 strukova i još 6.300 presadnica paprike, koja je nešto manje tražena. Naglasio je da će dio sadnog materijala paradajza biti ostavljen za vlastiti uzgoj i plasman tog povrća na tržište dok će preostale količine ići u prodaju u skladu sa dogovorom s tamošnjim poljoprivrednim apotekama. 

Kako pišu Nezavisne, v.d. načelnika Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo grada Trebinje, Bojan Vučurević, istakao je da je ta lokalna samouprava uložila 225 hiljada KM u oblasti agrara grada. 

Podjela besplatnih sadnica paradajza, paprike i nara

Kako smo nedavno pisali, podjela rasadnog materijala radi se u cilju podrške voćarskog i povrtarskog uzgoja na tom području, u tekućoj godini kako bi se unaprijedila poljoprivredna proizvodnja. Pored toga, namjera je i da se razvije kooperantska saradnja navedene ustanove s odabranim korisnicima, što će doprinjeti intenzivnijem osnaživanju poljoprivrednih domaćinstava u tom kraju. 


Tagovi

Presadnice povrća Proizvodnja rasada Rasad paradajza Rasad paprike Veselin Dutina Sadnice nara Razvoj poljoprivrede Kooperantska proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.